Elf minderjarigen vervolgd na overlijden van vijftienjarige jongen die xtc slikte

Een tube xtc

Het Antwerpse parket is van plan om elf minderjarigen te vervolgen naar aanleiding van de dood van een 15-jarige jongen uit Keerbergen. Het gebeurde allemaal eind 2019. Het slachtoffer was met elf vrienden naar natuurpark Hondsbossen in Sint-Katelijne-Waver getrokken. Na het slikken van xtc werd de tiener onwel en overleed hij in het ziekenhuis in het UZ Leuven. De anderen aanwezigen wachtten te lang om de hulpdiensten op te bellen en worden schuldig verzuim ten laste gelegd.

Bijna drie jaar geleden stierf de tiener na schooltijd aan een overdosis xtc. De jongeren hingen in het natuurpark ondanks de koude temperaturen lang rond en namen samen drugs. Het slachtoffer slikte de drugs en verloor het bewustzijn. Enkelen poogden nog in te grijpen, maar te laat, zo meldde GVA.

Slachtoffer H.N. werd in eerste instantie naar het Imeldaziekenhuis in Bonheiden gebracht, daarna werd hij naar het UZ Leuven verhuisd. Daar lag hij even in coma, maar uiteindelijk is de jongeman overleden aan een overdosis amfetamines.

De zaak kwam voor de raadkamer en het Antwerpse parket meldde dat er elf betrokkenen vervolgd zullen worden. Eén minderjarige uit Schriek kreeg handel in xtc op zijn bord. Hij was op destijds zestien en werd kort na de noodlottige feiten gearresteerd. Na tussenkomst van een jeugdrechter werd naar een gesloten instelling overgebracht, omdat hij de drugs zou hebben voorzien. De tien overige minderjarigen zouden te weinig hulp hebben verschaft op het moment dat de tiener uit Keerbergen in levensgevaar was. Hun proces voor de jeugdrechtbank zal normaal gezien in de herfst van dit jaar plaatsvinden.

Lees meer over