Celstraf voor verkeersleider die dodelijk treinongeluk op geweten heeft

19 november 2021 | 10u40 | Gepost door redactieleuven…
Man onder trein aan spooroverweg Naamsesteenweg
Een 43-jarige man uit Westerlo is in de Leuvense politierechtbank veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel voor het dodelijk treinongeluk dat zich in de zomer van 2019 voltrok aan een spoorweg in Langdorp (Aarschot). De machinist die de wagen van Brent Van Eylen (20) aanreed, werd vrijgesproken. 

Het tragische ongeval vond plaats op 20 juni 2019 op de overweg aan de Winterstraat in Langdorp. Brent Van Eylen (20) kwam met zijn vrienden terug van een avondje in Aarschot. Toen hij een van zijn vrienden thuis wilde gaan afzetten, werden Brent en zijn twee passagiers gegrepen op de spoorwegovergang, terwijl de slagbomen openstonden.

Een menselijke fout bleek achteraf. Een defecte trein moest die avond worden afgesleept naar Testelt. Seingever Tom V.d.B. vergat echter het formulier voor de machinist correct in te vullen, waardoor de treinbestuurder in de veronderstelling was dat hij op een gesloten bloksysteem reed, waarbij geen verkeer op de sporen meer mogelijk was. In dat geval zouden slagbomen automatisch sluiten, maar dat bleek dus niet het geval. In die procedure mocht de machinist ook maar met 5 kilometer per uur langs een overweg rijden. In dit geval greep de machinist de wagen van Brent met 77 kilometer per uur.

De politierechter legde de verantwoordelijkheid volledig bij de seingever en sprak de machinist vrij, omdat die gewoon zijn opgelegde taak uitvoerde. De verkeersleider kreeg zes maanden cel met uitstel en 4.000 euro boete. In totaal werd 130.000 euro aan schadevergoedingen toegekend aan de nabestaanden. 
 

Lees meer over