Gezin van Tiffany en Steven opgelicht door dakwerker: "Dochter vroeg een nieuw dak voor Kerst"

Tiffany
Je reinste nachtmerrie. Dat is wat Tiffany, Steven en dochtertjes Tille (10) en Esté (4) uit de Kraaiwinkelstraat in Lubbeek op dit moment meemaken. Hun dakwerker vertrok met de noorderzon en liet hun huis volledig onafgewerkt achter. Het is zelfs zo erg dat de kinderkamer steeds onder water loopt en dat het hele gezin op één kamer slaapt. De familie hoopt om met een crowdfundingsactie toch nog aan de nodige centjes te geraken om het huis af te werken.

"Wij zijn een samengesteld gezin. Een paar jaar geleden hebben net een huis kunnen kopen. Daar waren we super blij mee want wij komen beiden uit een groot gezin. We hebben niets van thuis meegekregen zoals er heel veel zijn, maar we proberen zoals iedereen een goede toekomst te geven en iets achter te laten voor de kinderen later", zo zegt Tiffany.

"We hebben gespaard en zijn ook geld gaan lenen. Ondertussen hebben we zoveel mogelijk alles zelf gedaan aan het huis. Stukje per stukje, opnieuw sparen, spullen aankopen en alles zelf doen: zo zijn we begonnen. Uiteindelijk kwamen Steven en overeen om te laten helpen door een dakwerker", vertelt Tiffany.

"April 2021 begonnen de werken uiteindelijk na al twee keer te zijn uitgesteld. In het begin was de dakwerker heel vriendelijk en geloofwaardig. We gaven hem het hele vertrouwen, zowel als dakwerker als persoon. Van in het begin werd er ons al snel duidelijk dat het veel langer ging duren dan ze oorspronkelijk hadden gezegd. Geen probleem mee want dat kan altijd, zeker met de weersomstandigheden. Maar er waren veel zaken niet in orde: ze ruimden nooit eens proper op, nagels bleven liggen, er lag asbest op onze grond, een paneel in de tuin werd stuk gegooid, net zoals een siervaas. Daarnaast kwamen ze gewoon vaak niet, of maar met één persoon. Los daarvan was het ook vaak gewoon slecht weer", aldus Tiffany.

"Dat slecht weer zorgde voor veel waterschade binnen in de kamers, badkamer, veranda, enzovoort. De kinderen sliepen daarom beneden met ons. Wij dachten dat dat tijdelijk zou zijn. Ondertussen lieten ze ook een dakpan in onze nieuwe deur vallen. Pas na een paar maanden werd de verzekering aangesproken. Nu is dat eindelijk vergoed, na heel lang aandringen. Maar toen keerden ze hun kar volledig tegen ons, waardoor ze hun voeten veegden aan ons dak en hun nagekomen beloftes. De muren bleken aangetast, de balk van buiten uit was door de muur geslagen waardoor de muur en het behang in de kinderkamer volledig was losgekomen en het water naar beneden liep. Ook onze pas gestoken vloer moest opnieuw gedaan worden."

"In juli zijn de werken dan uiteindelijk gestopt. Er kwam altijd iets tussen. Uiteindelijk zijn ze hun stelling komen ophalen en hebben we hem nooit meer gehoord. We hebben hem in gebreke gesteld in augustus en deze zaak loopt nog steeds. Waar we mogen vanuit gaan is dat hij zich failliet laat verklaren. Ondertussen kwam er natuurlijk schimmel in de kamers, want het werd winter. Het dak ligt half open en je kon nog van op de zolder naar buiten kijken. De kinderen werden steeds vaker ziek en kregen meer last van de luchtwegen. Stoken bleek ook voor niets te zijn, want alles ging zo naar buiten. We hebben dus een verschrikkelijk koude winter achter de rug en heel veel schrik met het slechte weer dan geweest is", vertelt Tiffany.

De dakwerker lijkt wel van de aardbol verdwenen. "Hij reageert op geen enkel manier. Er werden twee expertises uitgevoerd, eentje door ons en een door de rechtbank. Twee keer hetzelfde resultaat: het dak is onstabiel. We weten allemaal dat het leven alleen maar duurder wordt, maar ondertussen betalen we nog steeds aan ons dak af en zou het volledig moeten terug afgebroken worden. We zijn al een jaar verder en nog steeds kunnen ze de andere kant niet bereiken. Terwijl wij hier in een onstabiele situatie zitten en niets kunnen doen."

Tiffany Crowdfunding

"Al onze spaarcenten en meer steken in het huis, want we betalen nu schuld aan de bank die we kwijt zijn. Daarnaast is er het geld dat we aan de advocaat moeten, de kinderkamers, onze kamer, badkamer die volledig moeten herdaan worden. Dan vloeien er veel tranen en weet je soms niet meer wat je tegen je kinderen kan zeggen of kan uitleggen. Zelf ben ik ook nog maar net geopereerd, waardoor alles ook op mijn man Steven terecht kwam. Maar we doen het. We redden ons wel, denken we. Maar eigenlijk gaat het gewoon niet meer. Uit nood slapen we op één kamer. We hebben geprobeerd om alles wat toe te maken om het toch enigszins leefbaar te houden, maar er komt nog steeds water binnen in de kinderkamer. Zowel de kinderen als wij zitten er volledig onderdoor", zegt een geëmotioneerde Tiffany.

"Het enige wat ons kan helpen is hopen dat deze noodkreet misschien een duwtje kan zijn in onze rug. We zitten met onze handen in het haar, lopen telkens tegen een muur aan. We hebben geen extra's meer om de kinderen te kunnen geven wat ze verdienen. De situatie is zo niet langer leefbaar. We zijn echt radeloos. De kindjes zijn ongelukkig, voelen met ons mee en slorpen het allemaal op. Ze kunnen zelfs niet in hun kamer spelen of slapen."

"Onlangs schreef Tille, mijn oudste dochter van bijna 11 jaar, wat ze graag zou willen voor Kerstmis. Ze schreef dat ze een nieuw dak wilde en dat onze kamers terug mooi waren, dat ik en mijn zusje geen bang meer moet hebben hier in huis en van het lawaai buiten s'nachts. Dat mama en papa weer kunnen lachen en we weer plezier konden maken zoals vroeger. Wel, mijn hart brak in 1000 stukken. Je voelt je op dat moment gefaald als ouder."

"Zelf staan we altijd klaar om mensen te helpen waar nodig. Nooit vragen we iets, maar dit is echt niet meer leefbaar voor ons. En zeker ook niet voor de kinderen. We weten ook dat er altijd ergere dingen zijn in de wereld. We hopen dat er goede zielen zijn die met ons meeleven en ons willen helpen om toe te werken naar een leefbaarder huis. Daarom zijn we een crowdfundingsactie gestart om een nieuwe dakwerker te betalen en dit voor de aankomende winter. Het geld is voor een nieuw dak, dat volledig vanaf nul moeten worden gemaakt, de afwerking van een kinderkamer, het saneren van onze grond en de juridische kosten. Voor ons is het belangrijkste dat onze kinderen terug een normale situatie hebben en dat door het dak te veranderen hun kamers ook opnieuw kunnen worden gedaan, zodat zij terug hun eigen plekje hebben", besluit Tiffany. Wil jij ook meehelpen aan deze crowdfundingsactie? Klik dan hier.

Bij de dakwerker, die anoniem wenst te blijven, klinkt een heel ander verhaal. "Tiffany heeft de werken afgebroken twee weken nadat ze stuurde dat haar man zijn werk verloren was. Daarna moesten wij niet meer komen en lagen onze spullen achteraan in de tuin, op een plek waar wij niet meer aan konden. Wij waren vrienden voor heel deze hetze en daarom heb ik voor haar aan een voordelig tarief gewerkt. Ik geef toe dat er een lei in de deur gevallen is en dat er op een gegeven moment water binnen lekte. Ze vroeg altijd maar meer en meer, maar wilde daar niet voor betalen. Ze vroeg een hanggoot, ze kreeg een dakgoot. Uiteindelijk had ik voor 8.000 euro extra aan materiaal ten opzichte van de offerte, maar dat moet dan ook wel betaald worden. Ik rekende zelfs de werkuren er niet bij. Je geeft ze een vinger en ze neemt een arm", klinkt het.

Tiffany
Ook Steven is erg onder de indruk van de zaken.
Tiffany
De dakwerker maakte er een heel zooitje van.
tiffany
Tiffany
Tiffany

Lees meer over