Zonder de Koninklijke Stoempersclub was er geen WK wielrennen in Leuven

Stoempersclub
WK
De Koninklijke Stoempersclub Leuven bestaat al sinds 1908 en organiseert al sinds 1963 de Grote Prijs Jef 'Poeske' Scherens – Rondom Leuven. Ze legden met andere woorden de basis voor het komende wereldkampioenschap wielrennen in Leuven. Toch werden ze door de UCI en de organisatie over het hoofd gezien. De nagedachtenis van grote figuren zoals een Florent Van Vaerenbergh, Poeske Scherens zelf en Georges Claes verdiende misschien wel beter.

Vanaf 1928, na twintig jaar bestaan, had de Koninklijke Stoempersclub Leuven met Jef Scherens een toekomstige wereldkampioen in hun rangen. Hij werd zeven keer wereldkampioen in de sprint op de piste tussen 1932 en 1947. Tussen 1939 en 1945 waren er geen WK’s door de Tweede Wereldoorlog, anders was zijn erelijst nog groter. Naast zijn zeven wereldtitels werd hij ook 16 keer Belgisch kampioen. Scherens’ bijnaam was 'Poeske' vanwege zijn decisieve katachtige sprong aan de meet.

Na de wereldoorlog smolt de Stoempersclub samen met de Blauwputsche Wieler- en Supportersclub uit Kessel-Lo. Hun clubkleuren waren van boven naar beneden blauw, rood, wit, rood, blauw. Vanaf dan tot diep in de jaren zestig gebeurde het regelmatig dat de Koninklijke Stoempersclub Leuven tot wel honderd leden telden. In de vijftiger en zestiger jaren waren behalve de Stoempers ook Sport en Steun Leopoldsburg, de Dijlespurters Mechelen en de Lier Bicycle Club de grootste clubs van Vlaanderen. Daar werd naar opgekeken en zo konden ze jaar in, jaar uit vele renners aanwerven. Er waren continu goede renners. Dat begon met Scherens en Jos Dewit. Daarna volgden onder andere Jan Nolmans, Joseph Wouters, de broers Mario en Luc De Decker en Georges Claes. Stuk voor stuk vedetten van hun generatie. Nieuweling Geert Verheyen is één van de laatsten die prof wordt. De club versnipperde gaandeweg in de jaren negentig op vlak van renners, dit als gevolg van het ontstaan van onder andere de Demerspurters Haacht-Betekom en in 1996 waren er voor het laatst renners voor een hele poos. Vier jaar geleden schreef Tremelose veldrijder Vincent Baestaens zich in met de licentie van de KSL. In zijn zog volgden nog enkele anderen, het huidige Team Deschacht-Maes-Hens CT heeft nu een eigen licentie. Hun jeugd valt wel nog onder de Stoempersclub.

Jos Dewit

Sinds 1963 werd jaarlijks de profkoers Grote Prijs Jef Scherens in Leuven georganiseerd. Aanvankelijk was dat een criterium waarin de renners rondjes reden en de Diestsestraat op en de Bondgenotenlaan af reden. Voormalig burgemeester Louis Tobback herinnert zich dat nog maar al te goed: ”In mijn jeugdjaren ging ik naar de GP Jef Scherens kijken, toen reden de renners rondjes en doorheen de Diestsestraat, dat was toen meer een criterium. We gingen kijken naar alle grote renners van die tijd.” Nadien bleef Tobback decennialang de Stoempers steunen.

Daarna reden de deelnemers rondjes tussen de Tiensepoort en het station en werden gaandeweg ook de Maria Theresiastraat en de Justus Lipsiusstraat aan de omloop toegevoegd. De aankomst lag even aan Café Marie Thérèse aan het Martelarenplein. Steeds kwam er veel volk kijken. In 1972 en 1988 was de race een liefhebberskoers. De financiën zagen er toen niet rooskleurig uit. Met Florent Van Vaerenbergh kwam de organisatie weer in een stroomversnelling. In 1954 kreeg hij de leiding van de amateursformatie van de KSL. Hij was tussen 1990 en 2005 organisator van de GP Jef Scherens en onder zijn impuls werd de amateurkoers een wedstrijd voor profs en werd het er ééntje van de 1.1-categorie sinds 2005. Daarnaast organiseren ze al even de start van de Brabantse Pijl en staan ze garant voor de wielertoeristenversie de Brabantse Pijl Cyclo. In 2010 organiseerden de Stoempers het Belgisch Kampioenschap voor profs. Nu volgt het volgende hoofdstuk in een rijke Leuvense wielergeschiedenis, jammer genoeg zonder de Koninklijke Stoempersclub Leuven.

“De Stoempers lagen aan de basis van de koers in Leuven. Ik vind het dan ook zeer jammer dat we niet bij de organisatie van dit WK betrokken werden”, opent Stoempersvoorzitter Alain Sterckx. “We hadden stiekem gehoopt op meer zeggenschap, maar we zijn niet de club om dat op te eisen. Die omloop in het Leuvense is grotendeels het traject van de GP Jef Scherens. Een kleine tien jaar geleden konden we door wegenwerken de Lüdenscheidsingel niet op, de extra lus is gelijkaardig aan dit rondje. De laatste weken kregen we via Golazo, met wie we samen werken, de mogelijkheid om eventueel mee te werken, maar echt in de organisatie zitten was nooit een optie.”

Iets meer dan een maand geleden vond de 54ste editie van de GP Jef Scherens-Rondom Leuven plaats, zonder Belgische selectie. “Ik had gevraagd of er geen Belgische selectie kwam rijden. De bondscoach (Sven Vanthourenhout, nvdr.) zag dat niet zitten. Ik had Wout Van Aert niet verwacht, maar ik had wel gehoopt dat Jasper Stuyven zou meerijden. Misschien lag de selectie nog niet definitief vast, maar hij had even goed iemand zoals Oliver Naesen of Greg Van Avermaet kunnen laten starten. Jammer, maar het is nu zo. In ieder geval: als het tot een spurt komt dan moet Stuyven op dit WK werken voor Van Aert. Ik denk dat deze laatste top en Stuyven komt mogelijk net te kort. Langs de andere kant, stel dat Stuyven wegspringt, ik zie Van Aert er niet achter gaan”, besluit Sterckx.

Pronostiek:

1. Wout Van Aert

2. Mathieu Van der Poel

3. Julian Alaphilippe

Lees meer over