UCLL-directeur Marc Vandewalle mee op eerste Belgische staatsbezoek aan Zuid-Afrika

ucll
Woensdag 22 maart vertrokken koning Filip en koningin Mathilde naar Zuid-Afrika, voor het eerste Belgische staatsbezoek aan het land ooit. Samen met het vorstenpaar reist er een uitgebreide Belgische delegatie mee, onder wie ook Marc Vandewalle als algemeen directeur van UCLL.

De hogeschool werkt al meer dan tien jaar samen met twee toonaangevende universiteiten in Zuid-Afrika, gespecialiseerd in ICT , technologie en lerarenopleidingen. Op het programma staat onder meer een ceremoniële ondertekening van de bestaande partnerships én een lunch met UCLL-student Arnoud Oostendorp, die momenteel stage loopt bij SFG Engineering Services in Kaapstad.

Nog tot zondag verblijven onze koning en koningin in Zuid-Afrika, op uitnodiging van de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa. Tijdens het staatsbezoek doen ze drie steden aan – Pretoria, Johannesburg en Kaapstad – en wonen ze tal van culturele, economische en academische activiteiten bij. Doel van de reis is om de banden tussen België en Zuid-Afrika aan te halen.

En dat geldt ook voor de academische delegatie die meereist. UCLL-directeur Marc Vandewalle kijkt ernaar uit om de bestaande samenwerkingen met twee Zuid-Afrikaanse universiteiten verder uit te bouwen. “Sinds 2012 werken we nauw samen met Cape Peninsula University of Technology in Kaapstad, waarbij UCLL-studenten van de lerarenopleiding doen in omliggende basisscholen. Ook met de Belgium Campus iTversity in Pretoria hebben we al tien jaar een mooi partnership, vooral op het vlak van virtuele mobiliteitsprogramma’s. Zo werken jaarlijks een 20-tal studenten Toegepaste Informatica een heel semester virtueel samen met studenten van de Belgium Campus. Deze ervaringen en uitwisselingen sluiten aan bij de vorming van onze studenten tot Moving Minds. In het kader van studentenmobiliteit blijft Zuid-Afrika ook een populaire bestemming. In die zin is dit staatsbezoek ook een gelegenheid bij uitstek om nog met andere bedrijven uit het werkveld kennis te maken.”

 

Zondag 26 maart staat er in Kaapstad ook een lunch gepland met een aantal studenten. Eentje van hen is Arnoud Oostendorp, die als laatstejaarsstudent Bedrijfsmanagement met keuzetraject KMO & Ondernemen in Zuid-Afrika stage loopt bij SFG Engineering Services.

Lees meer over