Test-Aankoop ontevreden nadat stad Leuven parkeerautomaten met cash geld weert: "Cash is het enige wettige betaalmiddel"

17 maart 2023 | 09u00 | Gepost door redactie
Parkeren

In steeds meer steden en gemeenten worden parkeermeters waar je kan betalen via app of sms én met cash geld in de vorm van euromunten vervangen door exemplaren die enkel nog via bankkaart of sms/app functioneren. Consumentenorganisatie Test-Aankoop is van mening dat je ook met cash moet kunnen betalen. "Steden, zoals Leuven, die dat niet voorzien volgen 'een andere interpretatie van de wet'", klinkt het.

Eerder deze week ging het nieuwe parkeersysteem van de stad Leuven in werking. De eerste dag liep het onmiddellijk al zwaar fout, want de activatie van de parkeervoucher via de app kostte plots 35 in plaats van 25 eurocent. Dat aan de automaten niet met cash geld betaalt kan worden, stoot eveneens heel wat mensen tegen de borst. Consumentenorganisatie Test-Aankoop vindt dat de stad Leuven meer moet luisteren naar de noden van de mensen.

“Wij zijn van mening dat cash het enige wettige betaalmiddel is. Het moet dus steeds mogelijk zijn om hiermee te betalen. Cash én elektronisch betalen moet je als opties kunnen geven. Een interpretatie van de wet is mogelijk en volgens mij is dat ook in Leuven het geval. Duidelijk communiceren is belangrijk, zoals er aan een café kan hangen op een papier: 'wij accepteren cash', wist woordvoerder van Test-Aankoop Laura Claeys.

“Dat mensen cash moeten kunnen betalen ligt ons nauw aan het hart. Je moet een andere keuze hebben dan louter het elektronische. We zijn er voor alle consumenten, ook diegenen die digitaal niet zo vaardig zijn. Trouwens uit één van onze enquêtes vorige zomer afgenomen, bleek dat drie vierde van de consumenten erop stond om cash te kunnen betalen. Dat zijn duidelijke cijfers”, besloot ze.

Lees meer over