Secundaire school Sancta Maria Leuven gaat reorganiseren, derde graad verhuist

7 februari 2024 | 11u39 | Gepost door annpeeters
Scholen sluiten, cafés en restaurants dicht
Secundaire school Sancta Maria Leuven gaat reorganiseren en dat heeft gevolgen voor ouders, leerlingen en leerkrachten.

"Onze school staat voor uitdagingen", laat de schooldirectie weten. "De drukte op Campus Deberiotstraat is groot, voor de derde graad is er geen plaats in de refter en te dicht op elkaar zitten, zorgt voor geluidsoverlast."

Ook Campus Sint-Jacobsplein heeft zo zijn bekommernissen: "Er is onduidelijkheid over de studierichtingen, nieuwe leerlingen vinden het verwarrend dat beide campussen identiek eerstegraadsonderwijs aanbieden, de richtingen in de tweede en derde graad liggen er op voorhand niet vast en leerkrachten en leerlingen pendelen tussen beide campussen."

Daarom kwam de directie eind vorig jaar met een voorstel:  de eerste en tweede graad wordt gecentraliseerd in Campus Deberiotstraat, de derde graad zal enkel nog te vinden zijn op Campus Sint-Jacobsplein. "Dit heeft als voordeel dat de derde graad een eigen plek heeft. Ook kunnen afspraken, activiteiten, lesvormen en inrichting van de lokalen aangepast worden aan de leeftijd. Er komt meer ruimte en duidelijkheid voor iedereen." Het nadeel is dan weer, dat leerlingen na vier jaar van campus moeten veranderen  voor de laatste twee jaar. Ben je niet geslaagd in het vierde middelbaar, zie je iedereen vertrekken naar een andere campus, maar jij moet nog een jaartje blijven, dat is een grote bezorgdheid bij de leerlingen. 
De leerlingen van het vijfde jaar gaan vanaf volgend schooljaar, als ze in het zesde jaar zitten, al naar Sint-Jacobsplein, zij zullen nog een jaar in de verbouwingen zitten. Vanaf het daaropvolgende schooljaar gaat de hele nieuwe regeling in. "We willen in dit transitiejaar onze zesdejaars verder maximaal betrekken in de vormgeving (zowel inhoudelijk als ruimtelijk) van de toekomstige derdegraadscampus, waardoor zij mede-eigenaar worden van dit uniek project. Na het voltooien van de verbouwingswerken, zullen we de volledige derde graad op deze campus verwelkomen."

Verbouwing

Campus Sint-Jacobsplein wordt verbouwd. Er komt naast het te renoveren klooster en herenhuis een nieuwbouwvolume tegen het Sint-Jacobsplein, al zal het in eerste instantie over een renovatie gaan. Leerlingen zullen er in nieuwe lokalen zitten. "Vanzelfsprekend kiezen we ervoor om alle plannen en de uitvoering in samenspraak met Mater Dei Basisschool, partner van ons schoolbestuur SMD-L vzw, te bespreken en ten uitvoer te brengen."

De kleuters krijgen op termijn een nieuw gebouw dat aanleunt tegen de serre van de Kruidtuin. Enkele gebouwen worden afgebroken, alle anderen worden gerenoveerd.  Aan het plein zelf komt ook een ingang met groen, in plaats van de poort die er nu is.

Lees meer over