Paul van Ostaijenlaan verjaart en viert naamgever

26 augustus 2019 | 11u26 | Gepost door redactie
Paul van Ostaijenlaan verjaart en viert naamgever
De Paul van Ostaijenlaan in Heverlee heeft op 6 juli haar 21ste verjaardag gevierd; in 1998 besliste de Leuvense gemeenteraad de straat, voorheen bekend als Guido Gezellelaan, om te dopen en zo verwarring met een gelijknamige straat in Kessel-Lo te vermijden. Vandaag dus een volwassen straat en dat mag en moet gevierd worden, wat ze doet met een drievoudig project, waarbij het aanwezige straattalent wordt ingezet.
Het bericht Paul van Ostaijenlaan verjaart en viert naamgever verscheen eerst op Leuven Actueel.
Gedichten op de gevels

Een straat naar een dichter noemen, is een vorm van eerbetoon, een terechte erkenning van één van de boegbeelden van het nieuwe en moderne in de Vlaamse literatuur. Maar alleen een naam geven, dat volstaat niet; een dichter leeft verder door zijn teksten. Daarom besloten de bewoners van de Paul van Ostaijenlaan de gedichten van Paul van Ostaijen aanwezig te stellen in de straat. Op 32 gevels worden gedichten of fragmenten ervan, in leisteen gegraveerd, aangebracht. Samen met de steen die door de stad aan de ingang van het park werd opgericht, is de straat nu een ware bloemlezing van het werk. De geïnteresseerde bewoner of bezoeker kan nu op haar of zijn ritme in dialoog gaan met een ruime greep uit het steeds boeiende oeuvre van Paul van Ostaijen.

Silhouet, een ongrijpbare muurschildering op de parkmuur

Een straat leeft niet alleen van de terugblik op de naamgever, maar is een gemeenschap in een gedeeld samenleven en met zorg voor het verder ontplooien van de cultuur die de dichter belichaamt. Daarom is het op deze verjaardag goed om hedendaagse kunst en cultuur een plaats te geven in de straat. Op de muur die het park afgrenst, wordt een muurschildering door Sarah De Vos (www.sarahdevos.be)?utm_source=rss&utm_medium=rss aangebracht. Sarah De Vos woont in de Paul van Ostaijenlaan. Ze studeerde schilderkunst aan Sint-Lucas Antwerpen en volgde een postgraduaat op De Ateliers in Amsterdam. Ze heeft momenteel een atelier in Batiment A in het centrum van Leuven.

De Vos vertrekt altijd van fotografisch of filmisch materiaal, dat ze zelf produceert of van het internet haalt. Meestal bewerkt ze het beeld eerst digitaal, voordat ze het al schilderend gaat aftasten. Ze creëert schilderijen die een verleidelijke schoonheid bezitten en tegelijk kritische reflecties over onze omgang met beelden oproepen.

In haar werk speelt onze eigen reflectie/schaduw onvermijdelijk een rol in de waarneming van het beeld en brengt ze de toeschouwer een bewustwording van tijd en werkelijkheid. Voor het werk in de Paul van Ostaijenlaan maakt ze een ongrijpbaar schaduw-schilderij dat eenzelfde surrealistische, ritmische en vrije energie uitstraalt als het werk van Paul van Ostaijen.

Langs de binnenmuren van het park worden door kinderen grafische knipsels uit het oeuvre van Paul van Ostaijen beschilderd. De dichter treedt zo in tweespraak met de beeldend kunstenares van vandaag en samen nodigen zij de bewoners en de gasten uit om het gesprek verder te voeren.

Wonen om nooit meer te vertrekken

Een straat is in de eerste plaats een buurt, huizen en mensen die samenleven en een geschiedenis delen, een plaats waar de bewoners een houvast vinden en de basis voor de toekomst. Om de Paul van Ostaijenlaan en haar rijke leven nog sterker te verankeren in de gemeenschap wordt ook een straatboek uitgewerkt met als titel ‘Paul van Ostaijenlaan, je komt er wonen om nooit meer te vertrekken’. Johan Van Cutsem en Hugo Maris, onze straatgenoten, fotografeerden huizen en bewoners; het boek ruimt ook plaats in voor herinneringen, boodschappen en wensen en is zo een boeiende spiegel van onze gemeenschap.

Inhuldigingsfeest

De drie luiken van de viering – de leistenen platen met gedichten, de muurschildering en het straatboek – worden voorgesteld op 1 september om 14 uur, tijdens een buurtfeest, uiteraard in het Paul van Ostaijen park. Lennaert Maes (Lenny en de Wespen) brengt er twee nieuwe liedjes op basis van gedichten van Paul van Ostaijen.

 

Het bericht Paul van Ostaijenlaan verjaart en viert naamgever verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over