Openbaar ministerie acht alle 18 Reuzegommers schuldig, feiten in Leuven worden voorlopig niet vervolgd

Sanda Dia
Op de tweede dag van het proces rond de fatale studentendoop van Sanda Dia (20) kwamen 7 leden van Reuzegom aan het woord die vrijdag op de eerste procesdag niet gehoord werden. Het zevental moest eveneens details geven over de zwaar fout gelopen 'visproef'. De rest van de week zijn er geen zittingen meer voorzien, zodat alle advocaten kunnen nadenken over de herkwalificatie die de rechter vrijdag gevraagd had.

Op het einde van de tweede procesdag vorderde het openbaar ministerie celstraffen van 18 tot 60 maanden voor de 18 Reuzegommers, telkens met een geldboete van minstens 4.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van vijf jaar. 'Janker', die in zijn speech als schachtentemmer aankondigde er een 'gestoord brut jaar' van te maken, riskeert een celstraf van 60 maanden. Praeses 'Zaadje' riskeert 50 maanden. Het was alweer een bewogen dag in de rechtbank van Hasselt. Toen 'Shrek' beweerde dat Sanda zelf een put had gegraven waar de schachten in moesten zitten, riep de papa van Sanda 'Il ment, Il ment', oftewel 'Hij liegt, hij liegt'. Daarop werd de zitting zelfs eventjes geschorst.

Opvallend: de rechter gaf op het einde van de tweede dag aan dat enkel de feiten in de blokhut in Vorselaar kunnen vervolgd worden. "Over de feiten in Leuven, onder meer op 5 december, kan de rechtbank niets zeggen. Een rechtbank kan geen feiten beoordelen die niet aan haar zijn voorgelegd, ook al staat het in strafdossier. De rechtbank is gebonden aan handen en voeten", klonk het. Daarom werd er gevraagd om de feiten die zich in Leuven hebben afgespeeld toch nog in de vordering op te nemen. Dat zal later beslist worden. 

Lees meer over