Moordenaar Ziena Kemous komt morgen vrij na amper 7,5 jaar cel: "Ik ben mijn zus voor altijd kwijt, hij is alweer vrij"

Ziena Kemous

Berzan Kaplan is de eerste van de vier daders die vrijkomt met een enkelband na de moord op Ziena Kemous (22). De vier daders kregen eind 2015 allen 27 jaar cel. Na amper 7,5 jaar cel komt de eerste al vrij. Hij zat voordien ook al anderhalf jaar in voorhechtenis.

De Belgisch-Marokkaanse Ziena Kemous uit Leuven werd in juni 2012 vermoord door een Koerdisch kwartet. Het ging om een moord om de eer van de familie te wreken, deze werd bedacht en uitgevoerd door een Koerdische clan afkomstig uit Boutersem die gebruiken hanteert die niet meer van deze tijd zijn. Eén van de daders was en is Ahmet Kaplan, de vader van Ziena’s kindje. Hij stond toen op trouwen met zijn nicht en daarom moest Kemous verdwijnen. Na het ontdekken van haar lichaam, weken na haar verdwijning in Heverleebos, was ze door verstikking om het leven gebracht. Op 16 december 2012 werd het kwartet opgepakt.

Ondanks meervoudige verzetten van Ziena’s zussen Saadia en Aicha komt Berzan Kaplan woensdag vrij met een enkelband. Hij zat met de voorhechtenis meegerekend ongeveer een derde van 27 jaar cel uit. Hij hielp mee Kemous’ lichaam begraven na de moord.

“Hij is morgen al vrij. Hij heeft meer dan vijftig keer penitentiair verlof. Hij heeft ondertussen een woonplaats gevonden en zou ergens kunnen werken. Ik vroeg me af of je niet eerst vanuit de gevangenis moet gaan werken vooraleer je vrijkomt?”, vroeg Saadia Kemous zich luidop af.

Mededader Ridvan Aras kon eerder ook vrijkomen. 

Saadia Kemous was erbij toen op de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank Berzan Kaplan de enkelband toegewezen kreeg. “Ondanks vijfduizend handtekeningen tegen de Wet-Lejeune, een open brief en een oproep en een gesprek met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld), staan we machteloos tegenover deze beslissing. Dit is veel te vroeg voor ons, we zijn niet vergeten wat ze ons hebben aangedaan. Ik ben mijn zus voor altijd kwijt. Dat hij 7,5 jaar na zijn assisenproces al vrijkomt, is een slag in ons gezicht”, aldus Saadia. “De procureur zelf schat de kans op recidive of wraak op ons als zeer klein in. Ik ook. Zeker bij Berzan en Ahmet. Het zou me verwonderen als ze hun poot scheef zouden zetten. Het is hun strategie naar een schijnbaar perfecte integratie, het is geen karaktereigenschap. Als ik hem ooit ergens tegen het lijf loop... dat is niet om koffie te drinken. Ik zal hem alvast niet opzoeken, ik laat hem voor wat het is. Alvast zal ik een boek schrijven over de vier hyena's van Leuven", besluit ze.

Saadia Kemous wil voorkomen dat de moordenaars van haar zus na zeven jaar vrijkomen
Saadia Kemous.

Lees meer over