Milieuadviesraad Leuven neemt stadsbestuur op de korrel na opdoeking: "Leuvenaar is niet van belang, partijpolitiek wel"

Stadskantoor Station Leuven
Eind juni werd de Leuvense milieuadviesraad opgedoekt. Volgens de stad Leuven zouden interne strubbelingen aan de oorzaak liggen. De milieuadviesraad zelf laat echter een heel ander verhaal horen en weigert opgedoekt te worden.

"Al sinds 1967 geeft de toenmalige voorloper van de MAR (MilieuAdviesRaad, red.) advies over ons leefmilieu aan de stad Leuven, zowel op het vlak van de natuur als op menselijk en sociaal vlak", zegt Jan Van Langendonck van de Leuvense milieuadviesraad. "De MAR bestaat onder andere uit milieuverenigingen en geïnteresseerde burgers van Leuven. Tijdens de algemene vergaderingen kunnen de leden van gedachten wisselen. Als onafhankelijke vereniging kan de MAR niet door de stad Leuven worden opgeheven. Het is dan ook vreemd dat het Leuvense stadsbestuur dat wel zoekt te doen. Nog vreemder wordt het wanneer het stadsbestuur dit allemaal doet zonder met ons te spreken, ook al hebben wij de stad hierom herhaaldelijk verzocht. Het stadsbestuur heeft zelfs niet op de schriftelijke verzoeken van ons geantwoord. Wij kunnen aantonen dat aantijgingen die het stadsbestuur de MAR ten laste legt onjuist zijn en dat het stadsbestuur hiermee bewust de waarheid geweld aandoet. Het stadsbestuur doet dit enkel en alleen om –op een onverantwoorde manier- het gelijk aan zijn kant te krijgen", zegt Van Langendonck.

Hij gaat zelfs nog een stapje verder. "Het is duidelijk dat het stadsbestuur hier optreedt als rechter en betrokken partij, waarbij partijpolitieke belangen voorrang krijgen op het algemeen Leuvens belang. Blijkbaar is het de bedoeling van het stadsbestuur om de MAR monddood te maken. Zal de stad een nieuwe milieuadviesraad oprichten met alleen maar zelf uitgekozen milieuverenigingen, zonder onafhankelijke burgers?", vraagt Van Langendonck zich af. Ondertussen gaat de milieuadviesraad verder met adviseren.

De stad liet schriftelijk weten dat zij niet akkoord gaan met de gang van zaken. "Wij verwijzen naar onze brief van 11 augustus jongstleden. Daarin hebben wij verzocht om een andere naam te gebruiken voor deze vereniging, nu de Milieuadviesraad werd opgeheven door de gemeenteraad van 27 juni 2022. Helaas moeten wij vaststellen dat die Milieuadviesraad nog steeds actief is onder die benaming. Er werd een nieuwe website gecreëerd, het oude logo met naam wordt nog steeds gehanteerd en er zijn nog reservaties voor lokalen lopende onder deze naam. Indien er niet met onmiddellijke ingang gestopt wordt met het gebruik van de namen ‘Milieuadviesraad’ of ‘MAR’, zien wij ons als stadsbestuur genoodzaakt om verdere stappen te ondernemen", zo klinkt het bij het stadsbestuur.

Lees meer over