Lucienne Claes, oprichtster van Hengelsport van Criekinge, overleden

Lucienne Claes
Begin deze maand is Lucienne Claes op 92-jarige leeftijd overleden. In 2006 overleed haar man Emiel 'Mil' Van Criekinge.

In 1970 opende Lucienne een winkel op de hoek van de Weggevoerdenstraat en de Aarschotsesteenweg in Wilsele, genaamd 'GIOTTO'. Wat begon als een bescheiden winkel met ‘pottekes, pannekes’ en visgerief, groeide al snel uit zijn voegen. In 1977 kocht ze met haar man Mil grond een paar huizen verder, naast Marieke Bollens, en in 1978 werd 'Hengelsport Van Criekinge' geboren. Vader Mil stapte voltijds in de zaak en het assortiment visgerief werd flink uitgebreid.

Met passie en doorzettingsvermogen zetten Lucienne en Mil hun droom om in werkelijkheid. De ‘pottekes en pannekes’ verdwenen en de winkel groeide van 300 naar 400 vierkante meter en trok vissers uit Wilsele, Aarschot, Rillaar en zelfs Limburg en Brussel aan. Lucienne was de drijvende kracht achter de winkel, voor en achter de schermen, terwijl Mil demonstreerde, repareerde en de klanten animeerde. Ondertussen voedde Lucienne ook nog hun vier zonen op. In de winkel werkte ze van dinsdagmorgen tot zondagmiddag en vakantie nemen, dat kende ze niet. Zondagnamiddag ging ze met Mil vaak ook nog met de bekers lopen op viswedstrijden. Op maandag trok het paar geregeld naar de Ardennen, Lucienne ging er uren wandelen en Mil beoefende zijn passie, het vliegvissen.

Na jaren van hard werken, besloten ze in 1997 met pensioen te gaan en werd de winkel overgedragen aan hun jongste zoon Gerrit, die de winkel nog een paar jaar verdergezet heeft. Op 1 januari 2000 werd de winkel verhuurd aan Keukenstudio Dreco. Lucienne was een straffe madam, die haar levenswerk met liefde en toewijding heeft opgebouwd. Haar nalatenschap blijft voortleven in de herinneringen van de vissers uit de regio.

Lucienne Claes

Lees meer over