Leuven rolt netwerk van kraanwaterpunten uit

Drinkwater
In samenwerking met De Watergroep investeert de stad Leuven in kraanwaterpunten, waar jongeren, sporters en bezoekers gratis kraantjeswater kunnen tappen. De eerste tappunten zijn in gebruik genomen, de komende maanden komen er nog op tal van plekken bij.

Op warme dagen of na het sporten kraantjeswater kunnen tappen op openbare plaatsen: er was in Leuven al lang veel vraag naar. “Vooral tijdens hete zomerdagen gaven Leuvenaars ons aan dat ze nood hebben aan drinkkraantjes, om hun drinkbus te vullen of zich even op te frissen. Op die vraag spelen we samen met De Watergroep in”, vertelt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina (CD&V). “Op liefst zeven plaatsen in de stad kwamen of komen er tappunten, met de optie om er in de toekomst nog meer te plaatsen op plaatsen waar dat gewenst is.”

Recent verschenen er kraantjes op populaire plaatsen als het Bruulpark in het centrum van de stad, Park Belle-Vue in Kessel-Lo en de Armand Meyswijk, de vernieuwde buurt rond ’t Fort in Wilsele-Putkapel. “Het mag duidelijk zijn: we installeerden de kraantjes op plaatsen waar vooral veel jonge Leuvenaars samenkomen, waar mensen graag komen joggen zoals in Park Belle-Vue of jongeren komen skaten zoals in Wilsele. Met zo’n kraantje willen we mensen aanmoedigen om meer water te drinken én dat op een duurzame manier te doen. Vul je drinkbus aan de kraan, eerder dan voor een plastic flesje uit een automaat te kiezen", zegt schepen Vansina.

De komende maanden komen er nog Leuvense drinkkraantjes bij op het Sint-Lambertusplein in Heverlee, in de Casablanca-wijk in Kessel-Lo, op de Ymeria-site in Wijgmaal en aan het Urban Sports Park in Wilsele. De kraantjes zullen opvallen dankzij een groot logo van de stad Leuven. “Het lijkt een kleine ingreep, maar voor ons is het meer dan dat. Dit gaat om investeren in de nabijheid van basisvoorzieningen, die het leven in de stad en de deelgemeenten alleen maar aangenamer kunnen maken. Of het nu over zitbanken, meer groen of drinkkraantjes gaat: deze noden willigen we graag in”, aldus Vansina.

Lees meer over