Leuven maakt zich op voor een gezellige winterperiode vol evenementen

Foto's: Willem Goovaerts.
De donkerste dagen van het jaar zijn in Leuven ook altijd de gezelligste. Tussen 7 december en 7 januari kan je naar tal van fijne winteractiviteiten in hartje Leuven. "Kuier over de kerstmarkt, dwaal door de prachtige Wintertuin, geniet van een klassiek concert. De keuze is aan jou", zo klinkt het bij schepen van Evenementen Denise Vandevoort (Vooruit).

Op donderdag 7 december opent Wintertijd met een feestelijke toets. Die avond springt de verlichting van de Wintertuin aan: de officiële start van de eindejaarsfeesten. Die bieden in de stad Leuven voor elk wat wils.

Derde editie lichtkunstparcours

​Lichtkunstparcours ‘(un)Holy Light’ is ondertussen al aan de derde editie toe. “Op vijf erfgoedlocaties is er tussen 10 en 18 december een intrigerend lichtkunstwerk te zien”, weet schepen van Evenementen Denise Vandevoort (Vooruit). “Tussen 17 en 21 uur kan je die week je ogen uitkijken in de Sint-Michielskerk, de Sint-Jacobskerk, de kapel van het KADOC, de kapel van Romaanse Poort en de tuin van Museum M. We hebben er bewust voor gekozen om de kunstwerken te groeperen op unieke erfgoedlocaties, op wandelafstand van elkaar. En we laten zowel internationale als Belgische lichtkunstenaars hun werken tonen”, aldus Vandevoort.

Reflecting Holons | Sint-Michielskerk ©Mu-BollmannCrochet | Romaanse Poort © Pieter Kers I Beeld.nu

Rocking Modules | M Leuven (c) Gijs Coenen (1)Rainbow | KADOC© Moulay Guissé

“Stille genieters kunnen trouwens ook naar het Groot Begijnhof bij kaarslicht, dat eveneens op zaterdag 10 december plaatsvindt. Ook dit jaar wordt deze unieke locatie feeëriek aangekleed met duizenden kaarsjes door de Mannen van het jaar 1980”, weet schepen Vandevoort.

Groot Begijnhof bij kaarslicht (c) Willem Goovaerts

“We zijn blij dat we na de editie van vorig jaar, waar we omwille van de geldende coronaregels maar een beperkt aantal toeschouwers mochten toelaten, nu terug opnieuw met vrije inkom kunnen werken op de locaties van (un)Holy Light”, vult Kris Peeters, coördinator van vzw Leuvenement, aan.

Kerstmarkt

​"Ook naar de Kerstmarkt wordt ongetwijfeld reikhalzend uitgekeken na een onderbreking van twee jaar. Meer dan 100 kramen vullen opnieuw het Ladeuze – en Hooverplein. Winterse lekkernijen, kerstartikelen en geschenken: daarvoor moet je uiteraard op de Kerstmarkt zijn. Sfeer en gezelligheid troef", klinkt het.

Kerstmarkt CopyrightSofieHoste

Uiteraard is er in de periode tussen 7 december en 7 januari nog veel meer te doen. Zo kunnen shopliefhebbers hun hartje ophalen tijdens de koopzondagen op 11 en 18 december, feestvierders het nieuwe jaar indansen op Leuven Countdown, sportievelingen hun kerstkilo’s eraf lopen tijdens de Eindejaarscorrida.

Leuven CountdownEindejaarscorrida

Klassieke concerten en Wintertuin

​Ook de klassieke concerten van het ensemble Currende, onder leiding van Erik Van Nevel, staan opnieuw op het menu. Dit jaar ligt de focus op Franse kerstmuziek met traditionele ‘Chants de Noël’ en barokmuziek. Wintertijd wordt traditioneel afgesloten met de Nieuwjaarsdrink op zaterdag 7 januari in de Wintertuin op de Grote Markt.

Info & ticketswww.wintertijdinleuven.be

Lees meer over