KUL-prof veroordeeld voor verkrachting, hij bijt fel van zich af

Vier verdachte dieven betrapt in Leuven en Bertem

De veroordeelde Filip D. (64) bijt van zich af, de professor aan de KUL kan niet leven met de stempel van seksueel roofdier. Na zijn veroordeling voor de verkrachting van een studente in de zomer van 2016 begon zijn proces in hoger beroep.

In 53 pagina’s legden drie Tongerse rechters een maand geleden uit waarom hoogleraar Filip D. (64) schuldig is aan de verkrachting van een studente tijdens de zomer van 2016, zo meldde DS. Dat gebeurde tijdens een congres in Barcelona. Dat kan u hier nog eens bekijken. 

De zestiger werkzaam aan de faculteit Psychologie en Pedago­gische Wetenschappen werd veroordeeld tot 54 maanden cel, veel meer dan wat het Openbaar Ministerie had geëist. Toch blijft de man met hand en tand zijn onschuld staande houden. De drie rechters van de strafrechtbank in Tongeren ventileerden hun motivatie in dat lijvige vonnis. De feiten waren bewezen en het slachtoffer liep een trauma op. In de daaropvolgende jaren poogde ze zelfs twee keer een einde te maken aan haar leven. Aan het relaas van het slachtoffer twijfelde de rechtbank niet.

De beklaagde bleef afwezig op zijn vonnis, maar werd onmiddellijk in de boeien geslagen. In de gevangenis ­tekende hij meteen beroep aan tegen dat vonnis en schakelde hij nieuwe advocaten in. Zij vroegen aan de rechtbank om de man door een psychiater én een psycholoog te laten onder­zoeken en vroegen ook inzage in de medische dossiers van de studente. Voorts is het plan om een collega professor op te roepen als getuige, die zou ooit studentes pertinent afgeraden hebben om belastende zaken over de veroordeelde zestiger te melden. Volgende week gaat het proces verder.

Lees meer over