Kristof en de vrijwilligers van buurtbar BelVue maken zich klaar voor de zomer

20 juni 2020 | 07u17 | Gepost door redactie
Kristof en de vrijwilligers van buurtbar BelVue maken zich klaar voor de zomer
Kristof Geysemans (43) uit Kessel-Lo heeft momenteel de handen vol. Hij is meubelmaker en geeft vormingen bij Outward Bound. Thuis lopen ook nog vier jonge kinderen rond. “Door corona kregen we meer gezinstijd. Leuk, maar alles combineren is een hele opgave”, vertelt Kristof. “Ook al omdat de kinderen allemaal op een andere dag naar school moeten. Gelukkig werkt mijn vrouw nu ook meestal thuis”. Ondanks zijn drukke agenda vindt Kristof tijd om samen met andere vrijwilligers buurtbar BelVue te organiseren: “Deze zomer zijn we weer van de partij!”
Het bericht Kristof en de vrijwilligers van buurtbar BelVue maken zich klaar voor de zomer verscheen eerst op Leuven Actueel.

Het idee van de buurtbar ontstond tijdens de aanleg van park Belle-Vue aan de Martelarenlaan. “Guust Nackaerts (andere buurtbewoner) en ik droomden al langer van een ontmoetingsplek”, vervolgt Kristof. “Tijdens een gezamenlijke vakantie aan een Spaans strand kregen we plots een ingeving: een buurtbar in een caravan! Terug thuis gingen we op zoek naar medestanders. Zo vonden we al snel een tiental enthousiastelingen die nu nog de kern van de buurtbar vormen”. Kristof denkt met veel plezier terug aan de steun in die dagen. “Door de vele hulp ging alles bijna vanzelf”, herinnert hij zich. “Een drukker en een vormgever namen de uitnodigingen voor hun rekening. Via crowdfunding konden we de caravan en de frigo’s kopen. Met de opbrengst van vorig jaar hebben we die investering al voor 2/3 terugverdiend”. Dit jaar werden subsidies aangevraagd bij Kom op voor je Wijk: “ Daarmee kunnen we verbeterwerken uitvoeren aan onze caravan. Ook willen we terrasmeubilair aanschaffen en een extra frigo om ook de stockvoorraad te kunnen koelen”.

Tot vorige week was er in de straat van Kristof elke dag een applausmoment. “Dat had een dubbele functie”, legt Kristof uit. “Uiteraard was het een oprecht eerbetoon aan de mensen in de zorgsector. Maar het speelde ook een belangrijke sociale rol. Het was een plezant moment om de buren te zien. Vaak mondde dit uit in babbels op de stoep of op straat”.

Nu de coronamaatregelen versoepelen, worden er weer volop plannen gesmeed voor deze zomer. “We hebben al één keer fysiek en twee keer via Zoom vergaderd”, gaat Kristof verder. “En het mag duidelijk zijn: de buurtbar komt terug! Na die lange lockdown heeft iedereen daar wel behoefte aan. Mensen zullen nu waarschijnlijk ook minder op reis gaan en vaker thuis zijn. Het wordt dus nog belangrijker om het hier aangenaam te maken. Het doet veel deugd als ik zie hoe mensen contact en verbinding met elkaar zoeken. We zijn dus lang niet zo verzuurd en individualistisch als sommigen denken”. Kristof hoopt dat buurtbar anderen kan inspireren en dat er nog meer zulke initiatieven ontstaan: ‘Het is heel fijn dat mensen zich hier echt voor willen inzetten, en dat iedereen op zijn of haar manier een bijdrage levert”. Deze zomer komt er bij BelVue misschien nog een extraatje uit de bus. “We zijn de modaliteiten nog aan het bekijken, maar voor deze zomer biedt de stad middelen aan om artiesten op buurtfeesten te boeken. Het belooft dus een mooie zomer te worden, ook in onze buurtbar”, besluit Kristof.

Het bericht Kristof en de vrijwilligers van buurtbar BelVue maken zich klaar voor de zomer verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over