Jong ACV voert actie in Gasthuisberg voor een eerlijke stagevergoeding

29 november 2023 | 11u59 | Gepost door annpeeters
acv
De jongerenvakbond organiseerde een bevraging waaruit blijkt dat 90 procent van de bevraagde stagiairs voorstander zijn van een onkostenvergoeding. 

"We gaan in de eerste plaats naar Gasthuisberg om het gesprek aan te gaan met stagiairs en hen verder te bevragen’, zegt Nelis Jespers van de jongerenvakbond. ‘We willen met deze actie dus niet het ziekenhuis viseren."

Het probleem is volgens de jongerenbond namelijk veel ruimer dan de zorgsector:  "Er bestaat simpelweg geen regelgeving. Je zou verwachten dat de rechten en plichten van alle partijen duidelijk zijn wanneer een stage plaatsvindt. Dat is vandaag niet het geval. Stagiairs hebben bijna geen afdwingbare rechten. Zo was de vergoeding die Minister Crevits tijdens de coronapandemie voorzag voor verpleegkundigen een gunst, geen recht."

De jongerenvakbond vraagt dat de politiek zorgt voor een wetgevend kader met een aantal basisafspraken, en dat duidelijke afspraken rond de vergoeding van stagiairs worden opgenomen in collectieve arbeidsovereenkomsten. "De meeste stagiairs hechten veel belang aan de ervaring die ze opdeden. Op deze manier zorgen we ervoor dat stages toegankelijk, betaalbaar en veilig zijn voor iedereen."  

Lees meer over