Ines trok met Belgische NGO River Cleanup op missie naar Albania om plastiekvervuiling te verhelpen

Ines
De Belgische non-profit is zojuist terug thuis gekomen van hun missie in Albanië met als doel er de zwerfvuil problematiek een halt toe te roepen. “We werden onthaald door verscheidene Albanese top politici om samen in gesprek te gaan, bezochten scholen en afvalverwerking bedrijven en organiseerden een imposante cleanup actie in samenwerking met de lokale bevolking.” zegt de Leuvense Ines Goovaerts van River Cleanup trots.

“Elk jaar belandt er meer dan 8 miljard kilo plastic afval in onze oceanen, 80% komt daar terecht via de rivieren.” Zo legt ze uit. River Cleanup heeft als doel deze 8 miljard terug te dringen door te focussen om de rivieren en in te zetten op 3 pilaren: opruimen, educatie en transformatie. “Voor het jaar 2021 willen we maar liefst 1 miljoen kg plastiek ophalen, dit doen we door ons te focussen op de meest vervuilende rivieren ter wereld.

Zo onder meer de Ishëm Rivier in Albanië, één van de meest vervuilde rivieren in Europa, met een gemiddelde van 733.000 kg plastic dat per jaar in de Adriatische en Mediterraanse zee terecht komt via deze rivier. “Ons doel is om deze rivier van bron tot monding op te ruimen door lokale vrijwilligers in te schakelen, organisaties, bedrijven, maar ook de Albanese overheid. We willen hen bewust maken van dit gigantische probleem en hen deel laten uitmaken van de oplossing.

Op zaterdag 15 mei werd een heuse opruim actie op poten gezet aan de monding van de Ishëm rivier in samenwerking met locale vrijwilligers van River Cleanup Albanië. 200 gelijkgezinden sloegen er de handen in elkaar en ruimden maar liefst 700 zakken plastiek op, goed voor een 4,2 ton aan afval. “Het was onwaarschijnlijk het zand en de grassen terug van onder het plastiek te zien komen.” Zegt Ines Goovaerts duidelijk geëmotioneerd. “Het is nog maar een fractie van de gigantische afvalberg dat langs de Ishem rivier te rapen valt, maar het is een stap in de juiste richting en een signaal naar alle inwoners toe, maar ook naar bedrijven en de overheid, zorg te dragen voor de fragiele planeet die ons huisvest.”

Voor iedereen die z’n steentje wil bijdragen organiseert River Cleanup op 6 juni “River Cleanup World”. Met deze globale actie roept de organisatie op een kleine opruim te organiseren langs een waterweg in eigen buurt met familie, vrienden of collega’s. Vorig jaar telde River Cleanup World 324 inschrijvingen, dit jaar hoopt de organisatie 1000 locaties wereldwijd te kunnen pinnen op de kaart. Doe mee! Registreren kan op https://www.river-cleanup.org/nl/world

Foto: Ines Goovaerts

Lees meer over