Football Girls Leuven genomineerd voor het warmste sportinitiatief van Vlaanderen

28 november 2022 | 11u19 | Gepost door annpeeters
groepsfoto
Football Girls Leuven (FGL) is in september 2020 opgericht met als doel zoveel mogelijk meisjes uit Leuven en de buurgemeenten de kans te geven om te voetballen. 

Football Girls Leuven is genomineerd voor het Warmste Sportinitiatief van Vlaanderen, een prijs die uitgereikt wordt door Sport Vlaanderen. De twee andere genomineerden zijn Boezjeern uit Eeklo en Triple Challenge uit Gent. De laatste stemronde via de Sporza-website is gestart. Via deze link kan er gestemd worden. Op 15 december wordt het Vlaamse Sportjuweel in Brussel uitgereikt en weten we wie de winnaar is.

Anders dan de reguliere sportclubs is Football Girls Leuven exclusief gericht op meisjes (vanaf 5 jaar) en zorgen ze er actief voor dat niemand buitenspel staat. Voetbal zien ze als middel om de integratie van meisjes met verschillende achtergrond te ondersteunen. Door drempels te verlagen en diversiteit te promoten slagen ze erin om na 2 jaar werking ruim 100 meisjes wekelijks voetbalplezier te laten beleven.

Drempels verlagen doen ze op verschillende manieren: financieel, sportief en logistiek.

Er wordt gedifferentieerd in lidgelden en kostprijzen voor kledij. Naast een standaardtarief is er een gereduceerd tarief en betalen speelsters met een UiTPAS met kansentarief 20% van het standaardtarief voor lidgeld en deelname aan stages. Door de organisatie van 2de-handsmarktjes geven ze gebruikte sportkledij een tweede leven en blijft sporten voor iedereen betaalbaar. Voor speelsters die niet op eigen houtje naar de training of wedstrijd kunnen komen, wordt een ondersteunende carpool met ouders en trainers opgezet. 

FGL werkt sinds het voorjaar 2022 samen met 3 Leuvense buurthuizen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat meisjes uit de buurtwerkingen naar de stages worden toegeleid en dat ook zij kunnen kennismaken met voetbal. Eveneens organiseren ze jaarlijks exclusieve training(en) voor OKAN-jongeren om voor hen de drempel tot sporten te helpen verlagen. Daarnaast is er recent een samenwerking gestart met vzw Erat, een Leuvense organisatie die focust op jongeren in kwetsbare posities. Deze organisatie deelt haar ervaringen met FGL en organiseert hiertoe ook specifieke opleidingen over armoede en uitsluitingsmechanismen.

Het familiale karakter en de verbindende initiatieven zorgen er mee voor dat ze gewaardeerd worden als warme en familiale sportclub, en ze in 2022 uitgeroepen werden als Tofste Sportclub van Leuven.

Lees meer over