Eerbetoon aan Leuvens cipier Patrick Devroey die overleed aan kanker: 9500 euro voor Inloophuis Leuven

Shana en Patrick

Het Inloophuis krijgt de opbrengst van benefietacties in de Centrale Gevangenis van Leuven als eerbetoon aan Patrick Devroey, een geëngageerd cipier die overleed aan kanker.

Op 5 november 2023 overleed Patrick Devroey aan keelkanker. Zijn overlijden laat niet alleen bij zijn gezin, maar ook bij zijn collega’s en de gedetineerden in Leuven Centraal een grote leegte na. Uit respect en dankbaarheid voor zijn jarenlange engagement besliste de gevangenisgemeenschap om de opbrengst van interne benefietacties te schenken aan het Leuvense Inloophuis voor mensen met kanker.

Patrick werkte meer dan 23 jaar als cipier in de centrale gevangenis, en stond bij iedereen bekend om zijn bijzondere engagement en warme persoonlijkheid. Zijn kankerdiagnose in 2018 kwam hard aan bij zijn familie, vrienden en collega’s in Leuven Centraal. Een intense behandeling kon helaas niet baten, eind 2023 overleed hij. “Tijdens zijn behandeling vond Patrick een luisterend oor in het Inloophuis in Leuven, hij voelde er zich welkom en geborgen”, vertelt Shana, dochter van Patrick. “Daarom wilde Patrick graag dat de opbrengst van een aantal benefietacties die hij zelf nog coördineerde, zou worden overgemaakt aan het Inloophuis. Dit verzoek werd door de gedetineerden volmondig ingewilligd.”

De acties leverden niet minder dan 9.500 euro op, een bijzonder groot bedrag dat de werking van het Leuvense Inloophuis meteen een stevige duw in de rug geeft. Griet Van der Perre, coördinator van het Inloophuis: “We zijn verrast en ontroerd door dit bijzondere geschenk namens de gemeenschap van Leuven Centraal. Hun gift is zeer betekenisvol en zal worden ingezet voor de meest kwetsbaren binnen onze doelgroep, daar kunnen ze op rekenen.”

Het Inloophuis bevindt zich in het hart van de stad en wil een warme plek bieden aan mensen met kanker en hun naasten. Bezoekers zijn er 6 dagen op 7 welkom, zonder afspraak of verwijsbrief. Het Inloophuis biedt ook een waaier aan activiteiten, afgestemd op de noden van de doelgroep.

“Dankzij verschillende initiatieven, zoals de verkoop van belegde broodjes, ijsjes en 2 mosselfeesten met familie van gedetineerden, haalden we de voorbije 3 jaar heel wat geld binnen voor het Inloophuis, dat was ook de wens van Patrick. We voelden ons machteloos bij zijn overlijden, maar hebben op deze manier toch het gevoel dat we nog iets betekenisvol kunnen doen voor zijn lotgenoten , zegt collega Ilona namens de gedetineerden in Leuven Centraal. “Bovendien tonen we zo ook de solidariteit van de gedetineerden met al wie getroffen is door deze levensbedreigende ziekte.”

Lees meer over