Dit is de geschiedenis van Café Jeeskesboom

Café Jeeskesboom in ver vervlogen tijden
Sinds het voorbije weekend staat er een café-expo op de Grote Markt in Leuven. Dat ter ere van Erfgoeddag. Met de expo steekt de stad Leuven de cafés een hart onder de riem nu ze al een hele tijd gesloten zijn. De Leuvense stadsarchivaris ging op onderzoek in de archieven en presenteert aan de hand van foto’s, plannen en krantenartikels een korte geschiedenis over vijftien Leuvense cafés. Wij nemen je mee naar de kleurrijke geschiedenis van Café Jeeskesboom.

Op het kruispunt van de Dorpstraat (nu Diestsestraat) en het Coelhem (nu J.P. Minckelersstraat) stond in het begin van de 14de eeuw een eik, die waarschijnlijk als grenspaal of toleik diende. De eik verdween en werd vervangen door een valse christusdoorn. Aan deze boom hing een kapelletje met een christusbeeld. De cafénaam Jeeskesboom verwijst dus naar deze specifieke plaats.

Nadat een storm in 1925 de valse christusdoorn met zijn kenmerkende vertakte doornen aan de stam velde, werd het kapelletje aan een paal bevestigd. In 1933 liet brouwerij Artois op de hoek een nieuw café optrekken. Voor het christusbeeld werd een plaats voorzien in een nis aan de zijgevel van de Minckelersstraat. In 1962 werd het christusbeeld nader onderzocht. Het bleek om een zeer kostbaar stuk te gaan, dat niet langer zomaar in weer en wind mocht blijven hangen. Het verhuisde naar het stedelijk museum en in de nis in de zijgevel werd een kopie ervan geplaatst.

De Jeeskesboom is altijd een echt volkscafé geweest. In de jaren 1950 werd er Mi-Jol gespeeld, een van oorsprong Brussels spel van marktkramers, waarbij een munt in het gat van een houten bak moest gemikt worden. Valt de munt in het gat, dan scoor je 3 punten. Eindigt de munt precies op de rand van het gat, dan krijg je 2 punten. Landt ze minstens in de bak, dan krijg je ook nog één punt. Wie naast de bak gooit, krijgt een strafpunt. Deze populaire cafésport kon in het begin van de jaren 1950 ook vrouwen bekoren.

Dit verhaal is één van de verhalen die te lezen is op de café-expo van de Grote Markt. Die loopt nog tot 30 mei.

De cafés die aan bod komen zijn:

  1. In den Boule, Augstijnenstraat 2
  2. Brasserie Gambrinus, Grote Markt 13
  3. Café Leffe, Bondgenotenlaan 20
  4. In den Ouden Tijd, Tiensevest 22
  5. Dewerf, Hogeschoolplein 5
  6. Café Allee, Oude Markt 41
  7. De Appel, Ravenstraat 15
  8. Café Commerce, Herbert Hooverplein 16
  9. Café Jeeskesboom, Diestsestraat 147
  10. Café Marengo, Diestsestraat 56
  11. Leuven Central, Margarethaplein 3
  12. Trattoria dell’ Oratoriënhof, Mechelsestraat 111
  13. In den Rozenkrans, Abdij Vlierbeek 14, 3010 Leuven
  14. Pigeon d’Or, Tiensesteenweg 2, 3001 Leuven
  15. Grillekes, Naamsesteenweg 18, 3001 Leuven

Bron: Stadsarchief Leuven

 

Lees meer over