Comac voert actie voor hoger onderwijs: “Bespaar niet op onze toekomst”

17 november 2023 | 09u43 | Gepost door annpeeters
comac
Comac, de studentenbeweging van de PVDA, voerde donderdagavond actie tegen besparingen in het hoger onderwijs.

In de nacht van donderdag op vrijdag kregen tal van opzichtelijke plaatsen in Leuven een opvallend nieuw jasje. Borden en spandoeken met leuzen als 'Bespaar niet op onze toekomst', 'Ben Weyts: minister van Besparingen' en 'Stop de stijgende studiekost!' werden bij verschillende standbeelden doorheen de stad geplaatst. De actie is deel van een campagne van Comac om de besparingen in het hoger onderwijs aan te kaarten.

“Jaarlijks loopt het hoger onderwijs 667 miljoen euro mis. Ben Weyts mag dan wel zeggen dat hij zich niet aangesproken voelt, maar wij weten maar al te goed dat hij medeverantwoordelijk is”, aldus Sander Claessens, nationaal voorzitter van Comac.

“Studeren is echt duur geworden. Het inschrijvingsgeld is gestegen tot 1092 euro, koten zijn onbetaalbaar, de kosten voor cursusmateriaal lopen op tot honderden euro's en zelfs de prijzen in studentenrestaurants rijzen de pan uit.”

De actievoerders klagen de financiële beslissingen van onze regeringen: 'Er is wel €10 miljard tegen 2030 voor wapens en oorlog. De Vlaamse regering kan miljoenen aan consultancybedrijven en grote vervuilende multinationals geven”, zegt Claessens. “Maar aan ons hoger onderwijs blijkbaar niet.”

Concreet eisen de studenten een herfinanciering van het Vlaamse hoger onderwijs. Daarmee kunnen er meer betaalbare koten worden gebouwd, studentenrestaurants hun prijzen doen zakken en het inschrijvingsgeld verlagen. “Bespaar niet op onze toekomst, investeer erin”, klinkt het.

Lees meer over