Chris en Marc verkozen tot Europees prinsenpaar 2022

3 november 2021 | 08u43 | Gepost door annpeeters
prinsenpaar

In 2018 waren Chris Franckx en Marc Juchtmans, beiden lid van de Orde van de Pietermannen, het prinsenpaar van Loven. Dit jaar mikten ze hoger en waren ze samen kandidaat voor de titels van Europaprins en Europaprinses.

De verkiezing vond plaats in Boortmeerbeek. Het ECV, Europese Carnaval Vrienden, is de organisatie die de verkiezingen organiseert. Ze werd opgericht in 1966 bij het drielandenpunt in Vaals, Nederland. Het is een samenwerking tussen België, Nederland en Duitsland.

ECV heeft tot doelstelling het carnaval in Europa onder zoveel mogelijk gelijkgestelden te verspreiden. De vereniging wordt bestuurd enerzijds door een internationaal bestuur en anderzijds door een president en vicepresident van elk van de aangesloten landen. ECV wil een steentje bijdragen om de vriendschapsbanden tussen de verenigingen van de verschillende landen te verstevigen en te verbroederen.

Jaarlijks, op de derde zaterdag van oktober, stelt ECV een Europaprins aan die gedurende 12 maanden fungeert als de officiële vertegenwoordiger van de vereniging Europese Carnaval Vrienden. De jury is samengesteld uit Belgische, Nederlandse en Duitse leden. Vanaf dit jaar werd er niet enkel een prins verkozen, maar ook zijn prinses, een prinsenpaar dus.

“Het Europaprinsenpaar neemt tijdens de regeerperiode een van de belangrijkste functies waar, met een taak die veel verantwoordelijkheden, gevoel, loyaliteit en inzet met zich meebrengt”, zeggen Marc en Chris. “Het Europaprinsenpaar heeft een internationale functie en uitstraling. Die functie zagen wij wel zitten. Ook wilden we de begeerde titel in Leuven krijgen, zodat het eerste Europese Prinsenpaar te boek staat als zijnde van Leuven, en dat is ons gelukt.”

Lees meer over