1 op de 2 studenten koopt tweedehands studieboeken om te besparen

6 februari 2024 | 10u53 | Gepost door annpeeters
boeken
De Vlaamse student wil steeds meer besparen op studieboeken om studeren betaalbaar te houden, dat blijkt uit een onderzoek van Acco, uitgever van studiemateriaal voor het hoger onderwijs.

Studeren wordt ieder jaar duurder. Aan het begin van dit academiejaar becijferde de KU Leuven nog dat een student jaarlijks een budget van gemiddeld 300 tot 500 euro moet voorzien voor de aankoop van studiemateriaal. In sommige opleidingen loopt dat bedrag zelfs op tot 750 euro. Dat is exclusief bijkomende literatuur, een abonnement op een vaktijdschrift, studiereizen of een specifieke uitrusting.* Met ook nog eens stijgende kotprijzen, kijken studenten meer dan ooit naar hun portefeuille.

Acco bevroeg 1125 studenten naar de aankoop van studieboeken, 91,5% van de Vlaamse studenten gaat op zoek naar de scherpste prijs voor z'n studiemateriaal, 1 op de 2 studenten kocht daarom al tweedehands studieboeken. 49% van de bevraagde studenten kocht tijdens zijn of haar studentencarrière tweedehands studiemateriaal aan, terwijl 41% zelf studieboeken heeft verkocht. 63% van de studenten kocht 1 tot 2 studieboeken per academiejaar aan, bij 26,5% loopt dat aantal op tot 4 studieboeken per schooljaar. Het financiële aspect blijkt de voornaamste drijfreden te zijn om tweedehands te kopen.

Om de kosten voor hen mee te helpen drukken, start Acco met een tweedehandsplatform waar enkel de meest recente boeken te koop worden aangeboden. “Als studentencoöperatieve, opgericht door en voor studenten, is het onze morele plicht om hoger onderwijs zo betaalbaar mogelijk te houden”, zegt CEO Inge Vander Velpen.

Het nieuwe concept van Acco slaat meteen goed aan. Zelfs tijdens de examenperiode, wanneer studenten juist met hun neus in hun boeken zitten, zijn een duizendtal boeken tweedehands te koop aangeboden via de nieuwe online toonbank. Studenten kunnen voortaan terecht op de website https://tweedehands.acco.be/.

Lees meer over