Bijkomend onderzoek naar overlijden Julienne (73), strijkijzermoord of toch zelfdoding?

Sijsjesweg

De stiefdochter van Julienne Pauwels (73), de vrouw die ‘s ochtends op 25 januari 2022 stierf in verdachte omstandigheden in Keerbergen, vroeg bijkomend onderzoek in het dossier van de strijkijzermoord.

Opmerkelijk nieuws, want aanvankelijk leek deze zaak te worden geklasseerd. Dat zou willen zeggen dat ze zelf een wanhoopsdaad pleegde in haar woning op de Sijsjesweg, waarbij er niemand anders betrokken bij was.

Er werden ondertussen enkele 'extra onderzoeksdaden' toegewezen, zo wisten ze bij HLN. Omdat zoveel elementen in het dossier de these van zelfmoord ontkrachten, ging de stiefdochter van Julienne in beroep tegen de beslissing van de raadkamer, waar ze de zaak zo wilden laten. De stiefdochter won deze veldslag, verschillende elementen zullen opnieuw maar grondiger worden onderzocht. Haar advocaat bevestigde dat enkele zaken opnieuw en grondiger onderzocht zullen worden.

De enige verdachte tot nu toe, André B. (71), Juliennes ex, is al meer dan een half jaar vrij. Hij bleef en blijft bij zijn onschuld. Hij zat even in de cel als verdachte, maar mocht beschikken bij gebrek aan bewijzen.

Hij vond Julienne die ochtend, toen hij wakker werd, met een strijkijzersnoer rond haar nek naast het toilet bij haar thuis in de Sijsjesweg. De politie werd niet gebeld, maar hij snelde naar buren twee huizen verder met de melding dat zijn schatje zich had opgehangen. De hulpdiensten kwamen te laat voor Julienne. Het strijkijzersnoer zat vast aan een draagrekje boven het wc. Omdat er verontrustende elementen bestonden, ging men niet uit van zelfmoord. Een wetsarts bracht aan het licht dat de bejaarde met geweld om het leven werd gebracht. Niks kon de ex hiermee linken, hij werd net voor de zomer vrijgelaten, zonder voorwaarden.

Vraagtekens

Julienne bleek versuft te zijn door medicatie en had bovendien maar één mobiele arm had. Hoe kon ze dat allemaal zelf kon bolwerken, inclusief het opgeknoopte touw, blijft de vraag. De reconstructie, vreemd genoeg zonder geluid opgenomen, met de ex erbij bracht geen nieuwe bevindingen. Verder kreeg de stiefdochter een anonieme dreigtelefoon, ze vermoedde dat het André B. was maar die zat toen in de cel.

De woning in de Sijsjesweg werd vrijgegeven, leeggehaald en verkocht. En nieuwe wedersamenstelling lijkt er niet aan te komen, ondanks de vraag van de burgerlijke partij.

Lees meer over