Jager moet damhert uit zijn lijden verlossen

10 december 2023 | 10u46 | Gepost door annpeeters
damhert
Afgelopen week kreeg vzw Animal Rescue Service enkele meldingen van een damhert dat rondslenterde in Huldenberg. Het zou een 'bult' aan de poot hebben.

"Helaas was het donker de eerste dag toen we ter plaatse konden gaan en vonden we het damhert niet", zegt Mathieu van Vzw ARS. "De dag erna kregen we weer enkele meldingen, doen konden we het dier aantreffen."

Bult

"Maar helaas bleek de 'bult' meer dan dat, het ging om een enorm gezwel, dat aan de borst van de hinde hing te bengelen. Het was zo dik en zwaar dat ze amper kon wandelen. Bij elke stap die ze zette zakte ze door haar poten en verloor ze haar evenwicht. Duidelijk was ook dat het om een oud dier ging wat eveneens blind was aan 1 kant, ze had duidelijk al veel meegemaakt."

Jager

"Na contact met de gemeente, de lokale politie, het lokaal WBE ( de wildbeheereenheid) en onze dierenarts werd beslist dat het dier beter meteen uit haar lijden verlost kon worden. Ze vangen, transporteren en naar een dierenarts of opvangcentrum brengen, was voor het dier te stressvol, dan had ze vermoedelijk het leven gelaten. Daarom werd  beslist om een plaatselijke jager te vorderen door de politie  en om het dier uit haar lijden te verlossen."

"Daardoor moest het arme beestje niet meer verder sukkelen met dat enorme gezwel, dat zo groot was als een kleine voetbal. We gingen het gezwel even van dichtbij bekijken en kregen de bevestiging dat we de juiste keuze hadden gemaakt. De tumor was gloeiendheet. Dit geeft aan dat het een actieve ontsteking was die alle energie uit het lichaam haalde."

Gevoelige lezers, moeten niet verder scrollen naar de foto van het gezwel. 

gezwel

Lees meer over