Huldenberg trekt 3 miljoen euro uit voor nieuw sportcomplex, actiecomité verzet zich

De Huldenbergse voetbaljeugd mag hopelijk over vijf jaar op hun nieuwe locatie spelen
De faciliteiten aan de Emile Gillisstraat in Huldenberg raken stilaan verouderd. De gemeenteraad keurde onlangs een plan ter waarde van 3 miljoen euro uit voor een complex op een andere locatie.

"We onderzochten meerdere opties, de enige die voldeed was diegene langsheen de Nijvelsebaan. We hebben al een startnota opgesteld en er was gisterenavond een infovergadering over het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). Er moest een gewestplan veranderd worden daar het gedeelte dat de functie agrarisch gebied had nu een gebied van openbaar nut zal worden. Er komt voor OHR absoluut een voetbalterrein, waarschijnlijk komt er ook een looppiste. Om de buurtbewoners met zo weinig mogelijk hinder op te zadelen zal er een aanzienlijke buffer worden aangelegd, dat kan in de vorm van een parkje. We hebben voor dit project drie miljoen euro begroot. We willen dit project zo snel mogelijk realiseren. Met een RUP moet je al snel twee jaar wachten en de bouw, daarvoor voorzien we twee à drie jaar. Dat is momenteel moeilijk voorspelbaar", wist burgemeester Danny Vangoidtsenhoven (Open Vld).

Dat was hoog tijd voor OHR die 600 jeugdspelers over 30 teams telt. "Op woensdagen hebben we zelf zes jeugdteams die ons kunsgrasveld tegelijk moeten delen, dat is bijna geen doen meer", aldus OHR-voorzitter Wim Steeno. "We hebben zicht op een nieuwe site en schuiven op in de richting van het centrum van Huldenberg, dat is goed nieuws."

Actiecomité De Vlamoven Huldenberg verzet zich hiertegen. Het actiecomité is vernoemd naar de locatie van het nieuw complex tussen de Nijvelsebaan, de Stroobantsstraat en de Zavelstraat in Huldenberg. Dit gebied staat al even gekend als 'De Vlamoven'.

"Deze beslissing om middenin een woonwijk en groene omgeving een buitencomplex neer te zetten brengt grote bezorgdheid en ongenoegen bij vele omwonenden met zich mee. Zeker omdat de gemeente op een niet-transparante wijze werkte en nog steeds", klonk het bij het actiecomité.

Er komen volgens het actiecomité 2 kunstgrasvoetbalvelden en minstens 1 trapveld, een tribune voor 400 personen, een parking voor 200 wagens, een kantine, kleedkamers en 3x3 basketvelden alsook andere infrastructuur voor sporten die nog bevestigd moeten worden waaronder padel, basket, bmx en skate park afhankelijk van de subsidies die de gemeente zou ontvangen hiervoor.

34 gezinnen binnen 100 meter van het complex en 120 gezinnen binnen 300 meter daarvan zouden enorme hinder ondervinden. Inwoners in de ruime omgeving zoals van het centrum van Huldenberg, de Koxberg, de Breembosstraat, het Neesveld en de Smeysberg zouden dagelijks overlast ondervinden van voortdurend lawaai, druk verkeer, onveiligheid, lichtvervuiling, volgens Actiecomité De Vlamoven Huldenberg. "Ook dieren zouden hinder ondervinden. Honderd ganzen gebruiken deze plaats op hun jaarlijkse doortocht als hun voederplaats", klinkt het.

Actiecomité De Vlamoven Huldenberg en honderd ganzen beeld Actiecomité De Vlamoven Huldenberg
Beeld Actiecomité De Vlamoven Huldenberg

Lees meer over