Sint-Sebastiaansgilde schenkt erfgoedcollectie aan gemeente

22 januari 2023 | 10u29 | Gepost door annpeeters
groepsfoto
De gemeente Bierbeek ontvangt een unieke collectie erfgoedstukken uit handen van Desiré Laurent.

Op de naamdag van de Heilige Sebastiaan, 20 januari, overhandigde voormalig gildevoorzitter en Bierbekenaar Desiré Laurent een erfgoedcollectie aan de Gemeentelijke Erfgoedraad (GER) en de gemeente. De collectie van de Sint-Sebastiaansgilde bevat textiel, eretekens, archiefdocumenten en gebruiksvoorwerpen van de voormalige schuttersgilde.

De schuttersgilde ontstond tijdens de middeleeuwen en vormde de gewapende vleugel van een beroepsgilde die mensen van dezelfde beroepsgroep samenbracht. De leden van de schuttersgilde beschermden de ongewapende leden tegen aanvallen van buitenaf. Eén van die schuttersgilden was de Sint-Sebastiaansgilde van Bierbeek, opgericht in 1553.

De koning van de schuttersgilde droeg steeds een braak, een sierketting met zilveren platen. Op de feestdag van de Heilig Sebastiaan werd een mis opgedragen om de overleden gildeleden te herdenken. Door de schenking op dezelfde naamdag is de cirkel rond.

De Bierbeekse Sint-Sebastiaansgilde hield op te bestaan in 2012. Door de overdracht van de erfgoedstukken aan de gemeente zullen deze aan het grote publiek getoond worden tijdens evenementen. Ondertussen blijven ze veilig bewaard voor de toekomstige generaties in het BED (Bierbeeks Erfgoed Depot).

Lees meer over