Landbouwers mogen grondwater uit HST-tunnel gebruiken

25 mei 2020 | 16u10 | Gepost door redactie
Landbouwers mogen grondwater uit HST-tunnel gebruiken
Uit de tunnel van de HST langs de Herpendalstraat in Bierbeek wordt al jaren grondwater opgepompt door Infrabel. Op vraag van het gemeentebestuur werd door Aquafin een hydraulisch en technisch advies hierover gegeven. De permanente bemaling komt niet in de riolering, maar wel in de beek wat verderop terecht. “Als gemeente proberen we hergebruik van […]
Het bericht Landbouwers mogen grondwater uit HST-tunnel gebruiken verscheen eerst op Leuven Actueel.

Uit de tunnel van de HST langs de Herpendalstraat in Bierbeek wordt al jaren grondwater opgepompt door Infrabel. Op vraag van het gemeentebestuur werd door Aquafin een hydraulisch en technisch advies hierover gegeven. De permanente bemaling komt niet in de riolering, maar wel in de beek wat verderop terecht.

“Als gemeente proberen we hergebruik van dit water extra te stimuleren. Een projectvoorstel werd uitgewerkt dat het water makkelijker beschikbaar maakt voor land- en tuinbouw, wat zeker nuttig is in tijden van droogte zoals nu”, zegt burgemeester Johan Vanhulst. “Om dit mogelijk te maken, worden er een paar technische ingrepen gepland in de gracht. In afwachting van de nodige toestemmingen voor een definitieve heraanleg, maakte onze eigen technische dienst enkele dammen in de gracht, waardoor het makkelijker wordt voor onze landbouwers en onze eigen groendienst om het water ter plaatse op te pompen. Naar aanleiding van de huidige waterschaarste en het captatieverbod op enkele waterlopen herhaalden we vandaag het aanbod aan onze land- en tuinbouwers dat zij aan de HST-tunnel water kunnen halen voor hun gewassen.”

Het bericht Landbouwers mogen grondwater uit HST-tunnel gebruiken verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over