Coronasubsidies voor sport, jeugd en cultuur

22 december 2020 | 07u28 | Gepost door annpeeters
Op zoek naar middelen voor bouw trampolinehal
Bierbeek is dank zij de vele verenigingen en vrijwilligers een bloeiende en bruisende gemeente. Maar de coronapandemie heeft een groot deel van dit verenigingsleven stilgelegd. Van de leegte die dit tot gevolg heeft kan iedereen getuigen. Daarom stemde de gemeenteraad op 3 december jl. unaniem voor een hart onder de riem.

Via het Noodfonds voor cultuur, jeugd en sport ontving de gemeente in juli van de Vlaamse overheid een extra toelage van 189.921 euro.  Een bedrag dat de gemeente vrij kan besteden. Het opzet was om deze middelen zo eerlijk en zo onderbouwd mogelijk te verdelen, over alle vrijetijdssectoren heen, rekening houdend met een grote diversiteit. Na overleg werd er beslist om 2/3 te gebruiken voor het voorbije jaar 2020 en 1/3 te reserveren voor 2021.

1/3 van de middelen gaat naar vzw cc de borre ter compensatie van de geleden schade door het wegvallen van vele voorstellingen en voor de organisatie van  een alternatief en coronaproof cultureel aanbod.

De rest van de middelen wordt verdeeld over de sport-, jeugd- en cultuurverenigingen. Die krijgen op eenvoudige aanvraag een verdubbeling van hun jaarlijkse werkingssubsidies. Maar heel wat verenigingen vonden dat andere verenigingen dit geld beter konden gebruiken. Jawel, er is veel solidariteit en edelmoedigheid.

Er is ook een vergoeding voor het wegvallen van opbrengstactiviteiten die vaak nodig zijn om een kwaliteitsvolle werking van de clubs te garanderen. 

Een derde en laatste schijf is een terugbetaling van huurinkomsten, zoals voor voetbalclubs die hun kantine niet kunnen verhuren.

In 2021 zal het Bierbeeks gemeentebestuur de heropstart van het verenigingsleven zoveel mogelijk ondersteunen, met de rest van deze Vlaamse middelen, en indien nodig met eigen inspanningen

Lees meer over