Kreuners komen naar Lolands, wij hadden een babbel met Walter Grootaers: "Stoppen doen we als we dood zijn"

De Kreuners
Walter Grootaers (66) en zijn Kreuners staan op vrijdag 17 september op Lolands in Scherpenheuvel-Zichem. Een revelatie kan je ze niet meer noemen, ze bestaan intussen 43 jaar, maar net dat maakt hen uniek want al die tijd slaagden ze erin om, generatie na generatie, te boeien. Ook op Lolands zullen al die leeftijden mekaar ontmoeten en meebrullen met Cous Cous Kreten of verliefd worden op Chris Lomme samen met de zanger uit Lier. “Ik denk dat we moeten sterven vooraleer we ermee stoppen.”

De groep zijn meer dan de helden van mijn generatie, hun gitarist Jan Van Eycken was er eentje uit Zaventem, net als ik, en, alweer net als ik, zaten ook zij regelmatig in café Het Podium in Zaventem, het schept toch een band, net als de herinnering aan een optreden ergens in een sporthal in Erps-Kwerps zo lang geleden, de dieren konden toen wellicht net niet meer praten.  Later leerde ik Walter kennen als een oerdegelijke tv-presenator toen ik zelf als regisseur aan de slag was. Eén ding was duidelijk, zijn Kreuners waren altijd het meest belangrijke in zijn professionele leven. ”De groep is mijn leven, als ik moet kiezen zijn zij altijd de eerste keuze”, zegt Grootaers onmiddellijk wanneer we hem de keuze voorleggen.

Die Kreuners zagen het levenslicht In 1978, de 18-jarige Walter werkte toen als telefonist, bode en discothecaris bij Radio 2 Omroep Antwerpen. “ Als liefhebber van Amerikaanse en Britse rock leerde ik het Nederlandstalige repertoire kennen en dat bracht mij op het idee om, samen met enkele vrienden, Brits klinkende rockmuziek te maken in het Nederlands. In die periode was punk populair, toen wij begonnen bestonden The Kids nog maar een tweetal jaar, maar ik was toch meer fan van The Rolling Stones en The Kinks (lacht).”

Als marktkramer gezeuld met cassettes

Na enkele groepjes te hebben opgericht, niet meteen met het verhoopte succes, begint Walter in 1978 met De Kreuners. “Uiteindelijk deden we mee aan de Rockrally en we geraakten meteen tot in de finale in Brussel.  We zeulden echt met onze cassettes bij iedereen en uiteindelijk zag Herman Scheuremans toch iets in ons. Nummer 1 was onze eerste singel en die deed meteen iets bij het publiek. We namen het in eigen beheer op in Engeland, samen met Nee Oh Nee, die nummers worden nog altijd meegezongen door het publiek, net als onze derde singel Zij Heeft Stijl. Onze eerste lp, ’s Nachts Kouder Dan buiten, werd ook een hit en dat vonden we fantastisch. Van toen af af aan ging het van café naar sportzalen en dan naar festivals. Natuurlijk is zoiets een rollercoaster. Als je weet dat we bij onze eerste passage op Rock Werchter, nog steeds een zalig moment dat ik nooit vergeet, fungeerden als soundcheck, alles stond net klaar toen we op moesten, hebben we best een lange weg afgelegd. Die eerste passage op die weide was natuurlijk onvergetelijk. Daar stond zo’n 30.000 man en dat klikte, natuurlijk vergeet je dat nooit. Ik ben zo dankbaar dat het publiek ons vandaag nog altijd omhelst, net als toen. ”

Lees verder onder de foto.

De Kreuners
Dankbaar dat het publiek ons nog altijd omhelst. Foto: De Kreuners

Layla blijft favoriet

Intussen is ook Walters levenspad er eentje met veel kilometers en is hij papa van vier kids, de oudste heet Layla maar dat wist u wellicht al wanneer je het repertoire van de groep een beetje kent.  “Mijn andere kinderen heten Luca, Josh en Lila, Layla is de oudste. Toen ik het liedje voor haar schreef was ik net gescheiden en ik wilde mijn gevoelens als papa van me afschrijven. Tot vandaag blijf ik het een sterk nummer vinden en het is er eentje dat we altijd spelen. Er zijn er ook die na een tijdje weer opborrelen, zo spelen we nu weer Liever Alleen, anderen staan steevast op de setlist, Nee Oh Nee is daar eentje van maar er zijn er zoveel anderen. Hoe dan ook blijft Layla mijn favoriet, de reden hiervoor laat zich raden he, het is mijn dochter (lacht).”

Stoppen lukt niet

Het avontuur van de groep is er eentje met vele bochten en vooral met adieus die er dan toch weer geen waren. “We stopten in 2012 met de band, het was toen voor mij even op en mijn kinderen waren toen 12 à 13 jaar oud, maar uiteindelijk kruipt het bloed toch weer waar het niet gaan kan. Al die tijd zagen we mekaar nog vaak en uiteindelijk trokken we, na zes jaar in 2018, toch weer het repetitiekot in en deden we weer wat we zo graag doen, dat is muziek maken. Ik denk dat we echt moeten sterven vooraleer we definitief met De Kreuners stoppen. Het is zo plezant om, tijdens optredens, jonge gasten te zien die onze nummers meebrullen. De Laatste Kreun is duidelijk nooit echt de laatste (lacht).”

Het straffe aan De Kreuners is dat de band nog altijd bestaat uit een aantal leden die er van bij het begin bij waren en anderen die er later bij kwamen maar nooit nog weg gingen. “Jan speelde bij de Zaventemse Strings, zij hadden destijds een hit met Chicago, en ze kwamen ons voorprogramma doen. Uiteindelijk konden we hem naar ons lokken en hij ging nooit nog weg, maar goed ook want hij is top. Jammer genoeg overleed Berre Bergen enkele jaren geleden, ook hij was een vast lid van onze band. Dat was een moeilijk moment voor ons allemaal.”

Lees verder onder de foto.

De Kreuners
Layla blijft Walters favoriete nummer: "Ze is dan ook mijn dochter." Foto: De Kreuners

Tv hoeft niet meer, een concert in Wenen wel

Grootaers had ook lang een nevenactiviteit als tv-presentator, zo was hij onder andere de host van Now Or Never en de Muziekkwis en amuseerde hij zich destijds met snelle wagens in het VT4 programma De Vierde Versnelling, maar die tijden liggen intussen achter hem, al heeft hij nog wel een aantal andere zaken op zijn bucketlist staan en die zijn van een heel andere orde. “TV hoeft voor mij niet meer, andere zaken zou ik wel nog graag kunnen realiseren. Ik zou bijvoorbeeld The Rolling Stones nog eens graag live zien maar ik wil ook graag naar een opera in Wenen. Een ander iets wat ik nog graag wil doen is een trip maken in de Bleu Train door Zuid-Afrika, een 5-sterrenhotel op rails tussen Johannesburg en Kaapstad, een mens mag toch ook eens dromen he.”

Hoe dan ook zorgden de coronamaatregelen ook voor Walter en de zijnen ervoor dat er de voorbije periode weinig in huis kwam van kreunen op een podium, vandaag kan het weer. “Ik werd zelf besmet door het virus en mijn stem heeft er nog altijd een beetje last van. Ik lag ook een week op intensieve maar ik heb eigenlijk nooit echt gepanikeerd. Natuurlijk is het heel fijn om weer op een podium te staan en voor een publiek ons ding te kunnen doen. Dat ze zich in Scherpenheuvel maar verwachten aan heel veel hits en dat ze vooral hard meezingen, daarvoor doen we het (lacht).”

Meer informatie over Lolands en tickets: https://www.lolands.be/

Lees meer over