De bloemenweide
Waarom een bloemenweide?
Ten eerste is een bloemenweide mooi om naar te kijken. Het fleurt je tuin helemaal op. Ten tweede is de weide zeer onderhoudsvriendelijk. Voor luie tuiniers klinkt dit waarschijnlijk als muziek in de oren. Een derde reden, die mooi is op een andere manier, is je bijdrage aan de groeiende biodiversiteit. Door je tuin niet uitermate goed te onder- houden, wordt het een bron van leven. Een strak en kort gazon is voor insecten namelijk als een groene woestijn. Door je gras minder te maaien, geef je bloemen en wilder gras de kans om te groeien en die natuurlijke groei zorgt voor een tuin die beter bestand is te- gen droogte en overstroming.
De geschikte grond en tuin
Voor een bloemenweide ga je best op zoek naar een arme, onkruidvrije zandgrond in de zon. Een arme grond bevat weinig voedsel, dus je mag het uitgekozen plekje niet bemesten en je mag er geen gras op laten liggen na het maaien. Weet je niet wat voor grond je juist hebt? Neem dan een zaaimengsel dat geschikt is voor bijna elke grondsoort. De grootte van je bloemenweide bepaal je volledig zelf. Om die reden zijn zowel grote als kleine tuinen geschikt. Je hoeft je gazon dus zeker niet op te geven: je kan beide makkelijk combineren.
Zaaimengsels
Nadat je een geschikt plekje hebt gevonden voor je bloemenweide, maak je de keuze tussen eenjarig zaadmengsel of vaste planten. Het verschil? De benamingen spreken voor zich: eenjarige bloemen gaan een tot twee jaar mee en vaste planten hebben een permanent karakter. Eenjarige bloemen moet je dus elke lente opnieuw zaaien, tot er voldoende zaad in de bodem zit. Daarna groeien ze vanzelf terug. Je krijgt met dit soort zaad altijd een mooi resultaat. Vaste planten daarentegen geven in het eerste jaar niet zoveel bloei. Daarom kan je het zaad mengen met eenjarig mengsel. Je kiest daarnaast zelf of je een bloemenweide wilt met of zonder gras. Kies je voor gras, koop dan zeker bloemsoorten die van nature in grasland voorkomen.
Zaaien
Je zaait het best in het voorjaar, als er geen vorst meer is. Ruim gesproken spreken we over de periode van maart tot (begin) juni. Maar ook van eind augustus tot midden oktober kan je de handen uit de mouwen steken. Welke periode het meest geschikt is, staat meestal op de verpakking van je zaadmengsel.
Voordat je begint te zaaien, hark je de grond van je weide los. Zaai de zaden niet dieper dan 0,5 centimeter en ook niet te dicht bij elkaar. Een tip: meng het zaad met wit zand, dan zie je waar je al gezaaid hebt. Ben je klaar? Hark de bovengrond dan lichtjes in. Zo gaan de vogels niet met de zaadjes aan de haal en kunnen ze beter ont- kiemen. Besproei ten slotte de grond en hou ze de eerste weken vochtig.
Maaien
Een bloemenweide met éénjarige bloemen maai je één keer per jaar, eind september of begin oktober. Een net aangeplante bloemenweide met vaste planten maai je ook één keer per jaar, maar vanaf het tweede jaar maai je ook in de zomer, namelijk eind juni.
Laat het maaisel één tot twee weken liggen, zodat de zaden uit de planten kunnen vallen. Haal vervolgens de planten weg en spit de grond lichtjes om. Zo komen de zaden in de grond terecht en krijg je het jaar daarop weer nieuwe bloemen. Het kan eventueel nodig zijn om hierna nog wat bij te zaaien.