Bart Peeters en De Ideale Mannen komen naar Tienen, wij hadden met hem een babbel, onder andere over een kat op de krant

Bart Peeters
Bart Peeters en De Ideale Mannen komen op zaterdag 4 september naar Tienen. Ze treden er dan op in het kader van Factory of Sweetness, zeg maar het corona-alternatief voor Suikerrock. Voor ons voldoende reden om het met de allround entertainer te hebben over festivals, corona en de nieuwe lp die er in oktober aankomt en de eigenwijze titel De Kat Zat Op De Krant meekrijgt. “Elke kat doet dat toch? In Tienen brengen we vooral onze hits maar toch ook al enkele nieuwe nummers. We hebben er vooral heel veel goesting in. Net als elders maakt het festival in Tienen deel uit van de bevrijdingsfeesten.”

De muziek van Bart Peeters vatten in één zin is onbegonnen werk, de ene keer is hij into folk, dan weer wordt hij door wereldmuziek beïnvloed, hip-hop of jazz om dan uit te pakken met een aangrijpend nummer als Allemaal door jou. Peeters speelt al sinds 2002 samen met De Ideale Mannen, met name Ivan Smeulders (bas, accordeon, percussie, zang), Mike Smeulders (piano, accordeon, zang), Piet Van den Heuvel (gitaar, percussie, zang), Emile Verstraeten (viool, mandoline, gitaar, zang) en Amel Serra Garcia (percussie, zang). “Pas op mijn 28 ben ik met The Radios begonnen, het waren superleuke tijden maar uiteindelijk duurde dat verhaal maar 6 jaar. Vervolgens heb ik 7 jaar lang met muziek niets meer gedaan. Pas aan het begin van deze eeuw raapte ik al mijn moed samen en contacteerde ik de, voor mij, allerbeste muzikanten in ons land. Tot mijn verbazing zagen die een samenwerking meteen zitten. Met The Radios had ik altijd in het Engels gezongen maar dat is toch niet hetzelfde als wanneer je dat doet in je moedertaal. Anderzijds hadden we in Vlaanderen al Raymond Van Het Groenewoud en durfde ik het niet aan om over te stappen naar het Nederlands. Pas wanneer Raymond mij op een dag zei dat ik beter in het Vlaams zou zingen, ik was daar volgens hem ideaal voor geschikt, durfde ik het aan (lacht). “

Gekke band die overal meermaals optreedt

Dat laatste was geen slechte keuze want het publiek was meteen verkocht aan de liedjes van Bart Peeters en De Ideale Mannen. “Tot mijn eigen verbazing want wij maakten geen schlagers of zo, het waren wel meteen mooie liedjes. Wanneer we dan in de Lotto Arena de Deluxe Live concerten gingen spelen, zag ik opeens mijn naam aan de gevel hangen, net eronder stond die van Elton John want die kwam er ook spelen. Dat was toch even wennen (lacht). We zouden er 2 concerten doen maar het werden er uiteindelijk 25 waarvan we er 15 konden afwerken voor de coronacrisis uitbrak, de laatste 10 zijn nu gepland in december. Ook het concert voor Werchter Park Life werden er 4 en op de Lokerse Feesten mochten we uiteindelijk ook 2 keer aantreden in plaats van één keer zoals eerst voorzien. Wij zijn dus die gekke band die overal meermaals optreedt (lacht) en die zich ook niet in één bepaald vakje laat steken. Wij halen er violen bij, accordeons en veel meer en mixen verschillende stijlen en invloeden. Ons optreden is ook nooit twee keer hetzelfde, we zullen altijd wel iets anders doen en improviseren ook regelmatig. Het belangrijkste is dat zowel wij als het publiek met een goed gevoel naar huis gaan, dat iedereen goedgezind de zaal verlaat. ”

Lees verder onder de foto.

Bart Peeters
Uiteindelijk werden het 25 concerten in de Lotto Arena. Foto: Hugo Van Beveren.

De best mogelijke nieuwe plaat, met dank aan corona

Door de coronamaatregelen moest ook Peeters lang in eigen kot blijven en was er van optreden geen sprake. “Natuurlijk mis je het publiek maar anderzijds zorgde de lockdown ervoor dat we heel intens konden werken aan de nieuwe plaat. Zo intens dat we gigantisch veel nummers hadden en dat het uiteindelijk, op vinyl, resulteerde in een dubbelelpee. We wilden de best mogelijke plaat maken en dat hebben we, denk ik, wel gedaan. De titel is uit het leven gegrepen en eigenlijk heel simpel. Op een ochtend wilde ik de krant lezen maar onze kat ging erop zitten, dat doen katten blijkbaar wel meer. Het leek alsof ze mij wilde zeggen dat ik het nieuws niet moest lezen want dat het toch grotendeels negatief was. De plaat werd opgenomen in donkere tijden en dus leek het mij symbolisch om er dan maar de titel De Kat Zat Op De Krant aan te geven.”

Lees verder onder de foto. 

Bart Peeters
Tijdens de lockdown best mogelijke plaat gemaakt. Foto: Cover nieuw album.

Geen nummers van The Radio’s, wel massa andere hits

Wie naar Tienen komt in de hoop om er veel hits van The Radio’s te horen zal wellicht teleurgesteld naar huis gaan, anderzijds verzamelde Peeters doorheen de jaren zoveel ijzersterke nummers dat het optreden alleen maar kan bestaan uit meezingers en een resem hits. “Poolijs is eigenlijk niets anders dan Teardrops van The Radio’s maar dan in het Nederlands. Een playlist samenstellen is altijd moeilijk omdat de keuzemogelijkheden almaar groter worden. Soms pas ik ter plaatse de list nog aan, sommige nummers geraak je nooit beu, die zitten ook in het collectief geheugen, en spelen we nog altijd met heel veel plezier. Ik heb ook mooie herinneringen aan de optredens die we deden op Suikerrock, dat was altijd volle ambiance, we gaan er nu weer een ongelooflijke lap op geven. Weet je, wat ik voor televisie deed en doe is heel fijn en vind ik nog altijd leuk maar ergens, diep in mij, was er toch altijd dat stemmetje dat vooral graag herkend wilde worden op straat als die zanger, die singer-songwriter. Onze liedjes zijn niet altijd vanzelfsprekend maar blijkbaar zitten er veel mensen op dezelfde golflengte en dat is gewoon bangelijk.”

Bart Peeters en De Ideale Mannen staan op zaterdag 4 september op de affiche van Factory of Sweetness dat doorgaat aan de Tiense Suikerraffinaderij. Diezelfde dag treden ook Mama’s Jasje en Regi er op. Tickets bestel je via de website waar je het volledig programma terugvindt. Het festival gaat door van 3 tot 5 september en verwelkomt onder andere ook nog Janez Detd, De Mens en The Levellers.

De nieuwe elpee is verkrijgbaar vanaf 1 oktober 2021.

Lees meer over