Ann woont en werkt op kasteeldomein Vijverhof

Vijverhof
Ann Lavrysen woont met haar gezin op kasteeldomein ‘Vijverhof’ in het groene Korbeek-Lo. Ze kwam er toevallig terecht, maar wil er nooit meer weg. Maak kennis met het prachtige voormalige koetshuis en haar bewoners.

“Van opleiding ben ik een L.O.’er, een heel veelzijdige opleiding”, zegt Ann Lavrysen. “Ik ben in 1996 afgestudeerd aan het zogenaamde Sportkot en daarna heb ik ook aan de KU Leuven een aanvullende opleiding Biomedische en Klinische Ingenieurstechnieken afgewerkt. Na even gewerkt te hebben als monitor van klinische studies in kankeronderzoek kreeg ik de kans om een doctoraat te behalen in de Bewegingswetenschappen, dat was van 2000 tot 2006. Daarna heb ik nog een aantal jaren gewerkt als postdoc aan de faculteit Psychologie, waarna ik opnieuw op het Sportkot belandde. Ik ben trouwens nog altijd ingeschreven als vrijwillig medewerker aan de KU Leuven. Mijn man Stefan heeft een hele drukke job bij een bedrijf in Haasrode en spendeert veel van zijn vrije tijd als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ook ik was, voor we hier kwamen wonen, druk bezig met mijn hobby’s tennis, rolstoeltennis en Rode Kruis. De momenten thuis wilden we dan ook echt kunnen ontspannen. Toen we zo’n tien jaar geleden aan gezinsuitbreiding dachten, beslisten we om op zoek te gaan naar een groter huis. We wilden een huis met een tuin en het was fijn als er ook ruimte zou zijn om van thuis uit te werken. Mijn moeder was een thuiswerkende mama en ik wilde dat voor mijn kind ook zijn. Er is voor een kind niets zo zalig als een mama die er altijd is. Dat was ons plan.”

Vijverhof

Kasteel met koninklijke link 

In hun zoektocht naar een woning stootten Ann en Stefan zo’n 8 jaar geleden op een advertentie voor de verkoop van een pand, een voormalige eigendom van de koninklijke familie. “We waren nieuwsgierig en gingen een kijkje nemen. Onze dochter Nina was toen enkele maanden oud. We kwamen terecht op het domein van kasteel Vijverhof en waren meteen gecharmeerd. We hadden geluk dat we de eersten waren die het pand bezochten en hebben meteen toegehapt. Ook de toenmalige eigenaars waren blij met onze plannen om het domein nieuw leven in te blazen en meer toegankelijk te maken voor het publiek. Het domein heeft ooit nog toebehoord aan de voorvaderen van Koningin Mathilde.”
Kasteeldomein Vijverhof kent een eeuwenoude geschiedenis. “In 1367 bezat Nicolaas d’Udekem dit pachthof met vijvers en een watermolen in Korbeek-Lo. De familie d’Udekem behoorde tot de voorname Leuvense geslachten en is onder meer bekend door de stichting van het klooster van Gempe in Sint-Joris-Winge. De familie van Koningin Mathilde heeft dit domein tot de tweede helft van de 17de eeuw in handen gehad. Daarna is het meermaals van eigenaar veranderd.”
“In 1910 moest de watermolen plaats ruimen voor een nieuwgebouwd kasteel, ridder Romain de Schoutheete de Tervarent was toen kasteelheer. In 1912 was het nieuwe kasteel klaar. In 1913 werd het koetshuis gebouwd. In 1914, tijdens de eerste wereldoorlog, zag de kasteelheer zijn kasteel in vlammen opgaan. Vanaf 1919 werd het kasteel zo getrouw mogelijk gerestaureerd door de nieuwe eigenaars, de gebroeders Dekeyser uit Heverlee. Nadien veranderde het kasteel nog meermaals van eigenaar: de heer Vandoren, de familie Busselmans, en ook KU Leuven waren een tijdje eigenaar. In de jaren 70 vestigde de firma Orda B zich in het kasteel en later was de familie Nolf eigenaar. Op dit moment woont er een Ier.”

Vijverhof

 

Koetshuis te koop

In de loop der jaren werd het kasteeldomein, meer dan 7 hectare groot, opgesplitst in vier delen: het kasteel, het tuinpaviljoen, de hovenierswoning en het koetshuis. “Het was toen het koetshuis te koop kwam te staan, dat we het kasteeldomein leerden kennen. Elk van de vier woningen heeft een eigen inkom en een deel van het park, dat netjes afgesloten is door hagen en bomen. Wij kochten het Karrehuis praktisch instapklaar, maar we hebben in de loop der jaren wel verschillende renovaties uitgevoerd om het geschikt te maken voor de huidige comfortnormen. Omdat het in parkgebied ligt, moesten we ons wel aan strikte regels houden wat de buitenkant betreft. Het kasteel, de ijskelder en enkele bijzondere bomen zijn beschermd als monument en het domein als dorpsgezicht.”

B&B

Omdat thuiswerken de grote droom van Ann was, opende ze in het voormalige koetshuis Bed & Breakfast Karrehuis. “Het lijkt een hele carrièreswitch, maar uiteindelijk hou ik van de afwisseling en het organiseren en plannen om voor elk van onze gasten een unieke beleving te creëren. We zijn gestart met twee luxueuze kamers met een eigen badkamer en een grote vergaderruimte en ontbijtzaal. Aanvankelijk hadden we vooral zakenmensen als cliënteel, maar meer en meer vonden ook toeristen de weg naar het Karrehuis. De ligging vlakbij Leuven en op de rand van het prachtige Hageland is ideaal voor wandel- en fietstochten.
Gaandeweg hebben we ons ook toegelegd op streekproducten en activiteiten zoals recepties, teambuildings, yoga en buitenfitness in de tuin. Onze tuin is trouwens een pareltje, aangelegd door de vorige eigenaars. Gras afrijden en klein onderhoud doe ik zelf, voor het grote onderhoud komt de tuinman enkele keren per jaar langs. Toen de B&B pas open was, waren mensen nieuwsgierig. Kasteelheren en -dames staan doorgaans nogal op hun privacy. Toen we het voormalige koetshuis openden, kwamen mensen kijken wat er binnen de domeinmuren te zien was. Ik heb gehoord dat Koning Filip en Koningin Mathilde hier ook ooit op bezoek zijn geweest, toen ze nog prins en prinses waren. Ze wilden het domein, dat ooit in handen van de familie was, bekijken.”

Karrehuis

Corona

“We hadden vorig jaar de plannen opgevat om de capaciteit van onze B&B te verdubbelen. In januari hebben we de zaak gesloten en zijn we met de werken gestart. We hebben echt alles gerenoveerd en hebben nu vier luxegastenkamers met eigen sanitair, een aparte ontbijtzaal en een grote vergaderzaal en gemeenschappelijke leefruimte. Toen kwam er de lockdown en was het moeilijk om aan sommige bouwmaterialen te raken. Daardoor liepen de verbouwingen vertraging op. Begin oktober openen we opnieuw de deuren, volledig coronaproof. Eigenlijk ben ik blij dat we niet open waren in volle coronacrisis. We hebben gasten van over de hele wereld en willen hen in absolute veiligheid kunnen ontvangen. Onlangs had een bedrijf hier een meeting, dat was een goede test. We hebben onze richtlijnen en maatregelen kunnen uitwerken en zijn er nu zeker van dat alles hier veilig verloopt. We hebben geluk dat we een zeer grote ontbijtruimte hebben, waardoor onze gasten op voldoende afstand van elkaar kunnen plaatsnemen. Normaal gezien hebben we een uitgebreid ontbijtbuffet, maar nu zullen we onze gasten aan tafel bedienen. Vanaf oktober plannen we trouwens ook opnieuw ontbijtsessies waar iedereen kan komen ontbijten en onze vernieuwde B&B ontdekken. We kijken er naar uit, het begint te kriebelen om te heropenen.”

www.karrehuis.be

Tekst: Ann Peeters
Foto’s: Luk Collet en Karrehuis

Lees meer over