Alpaca’s helpen je je burn-out te overwinnen

Foto alpaca's
Nathalie Claes is een erkend stress- en burn-out-coach. Vanaf deze maand zet zij tijdens haar trajecten alpaca’s Jean en Vivat van de Bunzboerderij in Pellenberg in als therapiedier. “Het zijn niet zomaar tamme alcapa’s”, vertelt Nathalie. “Ze werden heel goed voorbereid op deze taak en ze zijn ook erkend als therapiedier.” En dat werkt verbazend goed.

Alpaca’s. Ook wel grappend “schapen met lange nekken” genoemd. Je moet al van staal en beton zijn om ze niet knuffelend rond de nek te willen vliegen wanneer zo’n lieve krullenbol je recht in de ogen kijkt. Deze uiterst vriendelijke en aaibare kameelachtigen worden door de Inca-indianen al eeuwenlang gekweekt op de hoogvlakten van Ecuador, Bolivië, Chili, Uruguay en vooral rond het Titicacameer. Ze zijn vooral gewild voor hun vlees en wol. De diertjes hebben zich aangepast om op grote hoogte te leven. Ook hier in Vlaanderen, waar ze gehouden worden als gezelschapsdier en voor hun wol, passen ze zich gemakkelijk aan. Ze kunnen het heel goed vinden met mensen en zijn bijzonder geschikt als therapiedier. Op een aantal voorwaarden weliswaar. “Niet iedere alpaca is geschikt om therapiedier te worden”, zegt Sieglinde van de Bunzboerderij.

Hoog-sensitief

Nathalie Claes: “Ik heb de Bunzboerderij leren kennen tijdens mijn werk als therapeut. Ik ontdekte er vooral hoe uniek alpaca’s zijn om mee te werken. Het zijn heel rustige, zachtaardige kuddedieren die alles veel trager doen dan wij mensen. Ze zijn hoog-sensitief en voelen heel snel aan wanneer iets niet goed zit. Ook zijn ze heel nieuwsgierig en nemen ze gevoelens gemakkelijk over. Elk dier volgt daarin zijn eigen karakter. Daarom zijn alpaca’s uiterst geschikt om mensen te laten loskomen als ze het moeilijk hebben in een gesprek met hun therapeut. In zekere zin functioneren ze als intermediair en dat maakt het interessant om met alcapa’s te coachen. Ook een wandeltochtje maken met alpaca’s vermindert stress en brengt ontspanning. Ze dwingen je om te vertragen en een goed oog te hebben voor je omgeving. De resultaten van het werken met alpaca’s, in het kader van coaching en therapie, zijn fenomenaal.”

Burn-outs in stijgende lijn

Het aantal mensen dat eronderdoor gaat met een burn-out is de voorbije maanden exponentieel toegenomen. “Dat is ook niet verwonderlijk”, vindt Nathalie. “Er komt maar geen einde aan deze enorm stresserende periode. We horen regelmatig dat er licht is aan het einde van de tunnel, maar die hoop wordt telkens weer kapotgeslagen wanneer de coronacijfers opnieuw stijgen. Wij zien opvallend veel mensen harder werken en over hun grenzen gaan. Het aantal parentele burn-outs ligt erg hoog. De druk om niet meer buiten te komen, weegt door. En buitenkomen, dat heb je net nodig in stressvolle periodes. Wandelen met alcapa’s maakt dat een stuk gemakkelijker.”

Scheerder

Sieglinde Steylemans van de Bunzboerderij was meteen verkocht toen ze een aantal jaar geleden een bevriende scheerder van alpaca’s mocht helpen. “Er is een groeiende interesse in en toenemende belangstelling voor alcapa’s”, vertelt Sieglinde. “Het zijn heel lieve dieren, maar ik wil wel afraden om ze zomaar in huis te halen, ook al heb je er de ruimte voor. Gemiddeld leven ze 20 à 25 jaar. Je zit er bijgevolg heel lang aan vast. Het is goed om daar op voorhand aan te denken.”

Sieglinde: “Onze twee alpaca’s volgden een opleiding als therapiedier. Wij waken erover dat zij plezier blijven beleven aan hun werk. Daarom werken wij samen met een organisatie die jaarlijks nagaat of ze geschikt zijn voor deze activiteiten en of ze dit met goesting blijven doen. Ook als begeleider scholen wij ons regelmatig bij.”

Middagje vilten

De Bunzboerderij kan je niet zelf gaan bezoeken. “Wij zijn een mobiele boerderij”, verduidelijkt Sieglinde. “Wij zijn erin gespecialiseerd om met onze getrainde therapiedieren verschillende zorginstellingen te bezoeken. We verhuizen dan ons hele hebben en houden naar mensen die ons vragen. Vaak doen wij leuke activiteiten met kleine boerderijdieren zoals kippetjes en konijntjes. Die geven zowel patiënten als het zorgpersoneel een leuke ervaring. Alpaca’s zijn wel vaak de favorieten. Naast gezelschap leveren de dieren ons ook specifiek materiaal dat we kunnen inzetten voor knutselactiviteiten. Denk maar aan de wol van de alpaca’s: perfect voor een middagje vilten.”

Tekst en foto’s: Rik Poulman

Lees meer over