Alpaca’s helpen je je burn-out te overwinnen

Foto alpaca's
Nathalie Claes is een erkend stress- en burn-out-coach. Vanaf deze maand zet zij tijdens haar trajecten alpaca’s Jean en Vivat van de Bunzboerderij in Pellenberg in als therapiedier. “Het zijn niet zomaar tamme alcapa’s”, vertelt Nathalie. “Ze werden heel goed voorbereid op deze taak en ze zijn ook erkend als therapiedier.” En dat werkt verbazend goed.

Burn-outs in stijgende lijn

Het aantal mensen dat eronderdoor gaat met een burn-out is de voorbije maanden exponentieel toegenomen. “Dat is ook niet verwonderlijk”, vindt Nathalie. “Er komt maar geen einde aan deze enorm stresserende periode. We horen regelmatig dat er licht is aan het einde van de tunnel, maar die hoop wordt telkens weer kapotgeslagen wanneer de coronacijfers opnieuw stijgen. Wij zien opvallend veel mensen harder werken en over hun grenzen gaan. Het aantal parentele burn-outs ligt erg hoog. De druk om niet meer buiten te komen, weegt door. En buitenkomen, dat heb je net nodig in stressvolle periodes. Wandelen met alcapa’s maakt dat een stuk gemakkelijker.”

Scheerder

Sieglinde Steylemans van de Bunzboerderij was meteen verkocht toen ze een aantal jaar geleden een bevriende scheerder van alpaca’s mocht helpen. “Er is een groeiende interesse in en toenemende belangstelling voor alcapa’s”, vertelt Sieglinde. “Het zijn heel lieve dieren, maar ik wil wel afraden om ze zomaar in huis te halen, ook al heb je er de ruimte voor. Gemiddeld leven ze 20 à 25 jaar. Je zit er bijgevolg heel lang aan vast. Het is goed om daar op voorhand aan te denken.”

Sieglinde: “Onze twee alpaca’s volgden een opleiding als therapiedier. Wij waken erover dat zij plezier blijven beleven aan hun werk. Daarom werken wij samen met een organisatie die jaarlijks nagaat of ze geschikt zijn voor deze activiteiten en of ze dit met goesting blijven doen. Ook als begeleider scholen wij ons regelmatig bij.”

Middagje vilten

De Bunzboerderij kan je niet zelf gaan bezoeken. “Wij zijn een mobiele boerderij”, verduidelijkt Sieglinde. “Wij zijn erin gespecialiseerd om met onze getrainde therapiedieren verschillende zorginstellingen te bezoeken. We verhuizen dan ons hele hebben en houden naar mensen die ons vragen. Vaak doen wij leuke activiteiten met kleine boerderijdieren zoals kippetjes en konijntjes. Die geven zowel patiënten als het zorgpersoneel een leuke ervaring. Alpaca’s zijn wel vaak de favorieten. Naast gezelschap leveren de dieren ons ook specifiek materiaal dat we kunnen inzetten voor knutselactiviteiten. Denk maar aan de wol van de alpaca’s: perfect voor een middagje vilten.”

Tekst en foto’s: Rik Poulman

Lees meer over