Kan Matthias Vanden Gheyn de grootste Tienenaar worden genoemd?

20 mei 2021 | 17u33 | Gepost door rik.poulman@te…
Vanden gheyn
Zegt de naam Matthias Vanden Gheyn jou niets? Je bent zeker niet de enige. Hij werd 300 jaar geleden geboren in Tienen, in een klokkengietersfamilie. Zijn familie verhuisde enkele jaren later naar Leuven. Matthias werkte zelf ook enige tijd als klokkengieter, maar staat bij beiaardiers bekend als hun belangrijkste componist aller tijden. Momenteel kan je een boeiende lezing van de Tiense stadsbeiaardier Luc Rombouts over het leven van Matthias Vanden Gheyn bekijken op youtube.

Matthias Vanden Gheyn (Tienen, 7 april 1721 - Leuven, 22 juni 1785), groeide op in een familie van klokkengieters met een stamboom die teruggaat tot in de 16de eeuw. Hij had een fenomenaal muzikaal talent. In 1745 kreeg hij de functie van stadsbeiaardier in Leuven, een functie die hij tot aan zijn dood zou vervullen. Hij was ook actief als pedagoog en schreef twee traktaten over de basso-continuo-praktijk. Luc Rombouts brengt je in een lezing terug naar de 18de eeuw en schetst het leven en werk van deze bijzondere Tienenaar.

Door lezingen en publicaties wil Luc het brede publiek in contact brengen met de beiaardcultuur. Hij schreef onder meer de omvangrijke beiaardgeschiedenis “Zingend Brons”, die meermaals werd bekroond. Hij coördineerde het kandidaatsdossier dat in 2014 leidde tot de erkenning door UNESCO van de beiaardcultuur in België als voorbeeldpraktijk in de omgang met immaterieel cultureel erfgoed.

Rombouts is voorzitter van het Belgian Carillon Heritage Committee, directeur van de Singing Bronze Foundation (Asten) en medeoprichter van het International Network of War Memorial and Peace Carillons. In 2016 promoveerde Luc aan de Universiteit Utrecht met een dissertatie over de oorsprong van de beiaard.

Deze docu/lezing is gratis te bekijken vanaf 10 mei t/m 30 juni via het YouTube-kanaal van CC De Kruisboog www.youtube.com/channel/UCKKgNAUsJ-9z2WLWp3eRjhQ

Luc Rombouts is stadsbeiaardier van Tienen, universiteitsbeiaardier van Leuven en beiaardier van de Abdij van Park. Hij doceert aan de Koninklijke Beiaardschool campanologie en begeleidt eindverhandelingen.

Lees meer over