Waar is de participatietijger als je hem nodig hebt?

22 mei 2023 | 14u08 | Gepost door redactie
Cartoon

Het Groot Verlof krijgt een nieuw elan met onder meer een ‘vishal’ op de Vismarkt. Die tijdelijke constructie valt niet in goede aarde bij de lokale handelaars die gedurende een drietal weken parkeerplaatsen zien verdwijnen. Blijft de vraag: wat is er gebeurd met de toverwoorden overleg en inspraak?

Om maar met de deur in huis te vallen: een kleine reconstructie van de feiten. Op 28 april verspreidt het Leuvense stadsbestuur een persbericht met heuglijk nieuws: “Nieuw elan voor zomers stadsfestival Het Groot Verlof”. In concreto twee grote vernieuwingen: de laatste noot weerklinkt deze zomer pas om 1 uur én er komt een tijdelijke vishal als verwijzing naar de vishal die tussen 1884 en eind jaren ’70 van de vorige eeuw op de Vismarkt stond. Nu kan het nooit kwaad om het historische verleden van Leuven eens feestelijk op te rakelen maar bij de lokale handelaars was er van applaus geen sprake. De reden? De vishal is weliswaar een tijdelijke constructie maar de evocatie van het verloren monument blijft wel drie weken staan. Het is immers onbegonnen werk om de vishal elke week op te bouwen en weer af te breken. De logica zelve maar daardoor verdwijnt wel een derde van de parkeerplaatsen op de Vismarkt.

Erik Meulemans liet er als voorzitter van de Mechelsestraat en omgeving het volgende over optekenen: “We zijn erg ontgoocheld. Voor een beperkt aantal uren plezier op enkele vrijdagen verliezen we parkeergelegenheid in de onmiddellijke omgeving.” Meulemans kreeg al snel steun van de politieke oppositie: “Alweer een slag in het gezicht van de handelaars. Alweer een kortstondig prestigieus project waar de handelaars langdurig nadeel van ondervinden. Ik moedig initiatieven aan die leven in onze stad brengen maar waarom moeten die zo vaak ten koste van onze handel gaan?”, aldus Katrien Houtmeyers (N-VA). Een vraag om eens over na te denken en om het af te leren nog eentje van een handelaar uit de buurt: “Waarom doet burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) nu plots de communicatie over het nieuwe elan van Het Groot Verlof en niet schepen van Evementen Bert Cornillie (Vooruit)?”

Ondergetekende moet u het sluitende antwoord schuldig blijven maar heeft wel een vermoeden: het op zich goede idee om de vishal van weleer te laten herleven tijdens een event komt misschien wel uit de koker van burgemeester Ridouani. Indien dat zo is, ere aan wie ere toekomt maar informeer de rechtstreeks betrokken handelaars dan niet op 27 april zonder voorafgaand overleg om vervolgens het nieuws wereldkundig te maken op 28 april. Geen toonbeeld van de toverwoorden inspraak en participatie die zo hoog in het vaandel worden gedragen door het huidige schepencollege, om niet te zeggen een gemiste kans om de tandem handel/horeca en evenementen te versterken. Een zelfverklaarde participatietijger zoals huidig schepen van Evenenemten Bert Cornillie was hier wel op zijn plaats geweest…Volgende keer beter!

Bart Mertens

Lees meer over