Opnieuw naar een tekort aan studentenkoten?

24 April 2023 | 10u29 | Gepost door redactie
Column
Welgeteld 4.000 extra studentenkamers… Dat is volgens de dienst Studentenvoorzieningen van de KU Leuven wat de oudste universiteitsstad van het land nodig heeft tegen 2026. Het is maar de vraag of dat streefcijfer gehaald zal worden want veel ruimte voor grote studentenresidenties is er niet meer over.

Bouwen, bouwen, bouwen… dat lijkt de opdracht voor de komende jaren als we over studentenhuisvesting spreken. Het aantal studenten neemt immers elk jaar toe en de aantrekkingskracht van de Leuvense universiteit op buitenlandse studenten blijkt groter dan ooit. Tel daarbij ook dat sinds de coronapandemie steeds meer binnenlandse studenten kiezen voor een studentenleven op kot en liefst van al meerdere opleidingen na elkaar volgen.

De dienst Studentenvoorzieningen van de KU Leuven trekt - voorlopig nog voorzichtig - aan de alarmbel: “Leuven zal tegen 2026 kampen met een geschat tekort van zo’n 4.000 studentenkamers.” Kan tellen als waarschuwing, zeker als je weet dat de beschikbare ruimte voor grote studentenresidenties erg beperkt is geworden na een vorige bouwronde van extra kamers zo’n tien jaar geleden. Het bereikte evenwicht lijkt stilaan zoek en dat is dan weer slecht nieuws voor de huurprijzen. Midden april stonden er op kotwijs.be nog zo’n 25 kamers te huur onder de 500 euro per maand. De overige 90 beschikbare kamers gingen vlotjes over die prijs. Een maandelijkse huur van 750 euro voor een kamer van 20 tot 25 vierkante meter is al lang geen uitzondering meer in Leuven.

In het voorbije decennium kwamen er dan ook veel luxueuze studentenkamers bij en het is maar de vraag of dat een verstandige keuze is geweest. Niet elke toekomstige student werd in een spreekwoordelijke gouden kooi geboren. Meer zelfs, gezien de graduele verarming van de bevolking in dit deel van de wereld lijkt het er zelfs op dat steeds minder toekomstige studenten geboren zullen worden in een gezin dat vlotjes 750 euro of meer per maand kan besteden aan een studentenkot. Toch maar opletten dat niet enkel de welgestelden zich nog een kot kunnen veroorloven in de toekomst. In die zin zou het dan ook verstandig zijn dat er enkel nog vergunningen worden afgeleverd voor studentenkamers met basisvoorzieningen.

Daarin heeft de stad Leuven maar ook de KU Leuven een rol te spelen. Voorlopig is er van paniek echter nog geen sprake. Schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies (CD&V) stelt dat de lange wachtrijen voor het bezichtigen van studentenkamers een creatie zijn van private eigenaars die de prijs willen opdrijven door in te spelen op de angst om geen kot te vinden in Leuven. Valt zeker niet uit te sluiten want geld is de nieuwe god. Schepen Devlies voegt er nog aan toe dat er stilaan buiten Leuven moet worden gekeken voor nieuwe kamers, in Tienen bijvoorbeeld. Valt ook niet uit te sluiten maar laat ons toch maar gewoon beginnen bij het begin: stop met de bouw van luxekamers en ga voor betaalbaar basiscomfort.

Bart Mertens