Column: Moet er nog hout zijn deze winter?

17 februari 2022 | 15u16 | Gepost door passepartoutle…
Cartoon over dure energieprijzen

Het energieakkoord kan rekenen op een lawine van kritiek. De politieke verwijten slingeren over en weer maar het echte drama speelt zich uiteraard niet af in de politieke coulissen maar in de huiskamers, elke dag opnieuw.

Van ‘too little too late’ tot ‘de olifant heeft een muis gebaard’ en van ‘een Vivaldi-monstertje’ tot ‘een habbekrats’…Weinig lovende woorden over het energieakkoord maar de eerlijkheid gebiedt ons om te stellen dat de overheid geen wonderoplossing heeft voor deze internationale energiecrisis. Is het te weinig? Zeker wel maar vooral het politiek gekrakeel dat volgde na het akkoord was een droevig schouwspel. Het zal niemand verbazen dat de mensen er hoofdschuddend naar keken maar daarmee is hun probleem niet van de baan. Dat blijkt onder meer uit een e-mail die onze redactie kreeg van een starter uit Leuven.

We tellen even mee met Jos D. die zich afvraagt hoe hij het de komende tijd moet redden. Jos D. is 29 jaar en heeft een klein rijhuisje in het Leuven kunnen verwerven, met dank aan een schenking van zijn ouders. Het dak boven zijn hoofd kost hem de komende 25 jaar welgeteld 788,55 euro per maand. De renovatie staat sinds de coronacrisis op losse schroeven want sparen zit er voor Jos niet meer in. Jos D. verdient maandelijks zo’n 1.976 euro. Daarmee zit hij net onder het gemiddelde (cijfers uit 2020, nvdr) van 2.186 euro. Na het betalen van de lening houdt Jos nog 1.187,45 euro over. Het nieuwe voorschot op zijn energiefactuur bedraagt sinds kort 338 euro en dat brengt het overschot op 849,45 euro. Minus de lening voor de hybride wagen (243 euro) blijft er nog 606,45 euro over. Jos D. bezoekt maandelijks een warenhuis en dat kost hem door de stijgende inflatie nu al gemiddeld 250 euro. Dat brengt het budget op 356,45 euro. Na aftrek van de kosten voor telecommunicatie (114 euro) wordt dat nog 242,45 euro. Tellen we daar nog de waterfactuur (32 euro) en de kosten voor verzekeringen (93 euro) vanaf en we komen uit op 117,45 euro. Eén keer per maand tanken komt op ongeveer 50 euro en het abonnement voor de fitness haalt 19,99 euro uit het budget. Blijft er over: 47,46 euro. Eén keer per maand gaat Jos D. op café (25 euro), een restaurant bezoekt Jos niet meer wegens te duur. Het wekelijks bezoekje aan de frituur staat wel nog op de planning en dat kost Jos ongeveer 40 euro. Dat brengt het eindtotaal van Jos D., een alleenstaande hardwerkende jongeman, op 7,46 euro per maand. Die zet Jos op zijn spaarboekje. Daar staat nog 7.514,92 euro op.

Jos was van plan om 16 zonnepanelen te laten plaatsen voor circa 6.000 euro. Jos ziet nu af van dat plan en gaat een pelletkachel kopen voor 899 euro…Jos vindt het jammer dat hij de klimaatzaak niet verder kan dienen maar ziet geen andere optie. Jos gaat een ticket voor Rock Wechter kopen want een echte vakantie zit er niet meer in. Dat is het nieuwe normaal voor Jos, beste politici. En voor Dirk, en voor Katia, en voor Thomas, en voor Rita…

Bart Mertens