COLUMN Koelt de huizenmarkt ook af in Leuven?

28 April 2022 | 10u52 | Gepost door passepartoutle…
Koelt de huizenmarkt ook in Leuven af?

Na jaren van aanhoudende prijsstijgingen bestaat de kans dat de vastgoedmarkt stilaan afkoelt. Het blijft maar de vraag of dat fenomeen zich ook in Leuven zal voordoen want de universiteitsstad is met veel voorsprong de duurste centrumstad van het land.

Voor het eerst sinds lang is het aantal vastgoedtransacties gedaald in februari en maart. Dat staat te lezen in de Notarisbarometer. De reden? De stijgende inflatie die nog wordt versterkt door de oorlog in Oekraïne. Volgens specialisten zou de afkoeling van de vastgoedmarkt zelfs kunnen leiden tot lagere prijzen. Nochtans gingen die prijzen alweer stevig de hoogte in sinds het coronavirus zijn intrede deed in maart 2020. Zo steeg de gemiddelde prijs van een huis in België met 7,1 % tot 315.984 euro. En wie de ambitie heeft om een woning te kopen in het centrum van Leuven moest welgeteld 445.864 euro uit de portefeuille toveren. Dat maakt van Leuven met veel voorsprong de duurste centrumstad van het land. Vlaams-Brabant is zoals te verwachten valt dan ook de duurste provincie met een gemiddelde prijs van 397.354 euro. Ter vergelijking: Limburg blijft de goedkoopste provincie met een gemiddelde prijs van 298.600 euro, al gaan de prijzen ook daar de hoogte in en zelfs sneller dan in de andere provincies.

Feit is dat het voor steeds meer mensen niet haalbaar meer is om een eigen woning te verwerven maar zoals eerder aangegeven: het tij zou kunnen keren volgens de kenners van de wonderbaarlijke immowereld. En dat hebben we dus te danken aan de hoogste inflatie sinds vele decennia…Notarissen wijzen erop dat het vertrouwen is gedaald en dat mensen een afwachtende houding aannemen inzake de aankoop van vastgoed door de alsmaar stijgende rekeningen, de energiekosten op kop. Nu zou het best kunnen dat de woningprijzen een beetje zullen dalen maar zal dat effect blijvend zijn? En zal het voldoende zijn om de kandidaat-kopers die nu in de kou staan in staat te stellen om toch nog een eigen woning aan te kopen? In de duurdere regio’s -Leuven op kop- lijkt de kans me eerder klein. Trouwens, wat heb je aan lagere prijzen voor een huis als de verwarming van dat huis bijna even veel kost als de maandelijkse afbetaling? De hoeraberichten over de afkoelende vastgoedmarkt lijken me dan ook nogal voorbarig. De spreekwoordelijke baksteen blijft velen onder ons zwaar op de maag liggen wegens niet meer te betalen. En het medicijn om wonen echt weer betaalbaar te maken in ons land is nog niet in zicht, en al zeker niet in een gouden stad zoals Leuven. Zal ik de toekomst eens voorspellen? Minder eigenaars die alsmaar meer vastgoed bezitten en dat vervolgens verhuren aan steeds meer kandidaat-eigenaars die zullen ontdekken dat sommige dromen echt bedrog zijn in een wereld waarin de plaats van de middenklasse onzekerder zal worden. Ik hoop oprecht dat de realiteit mijn ongelijk zal aantonen afzienbare tijd.

Bart Mertens

Lees meer over