COLUMN Hoog spel van een militaire dwerg

17 maart 2022 | 15u49 | Gepost door passepartoutle…
Cartoon over Poetin.

Jaap de Hoop Scheffer sprak in januari 2020 de volgende woorden: “De EU is een economische reus, een politieke puber en een militaire dwerg.” Op dat moment rommelde het al in de onderbuik van Europa -Rusland bezette de Krim al in februari 2014- maar toch werden de woorden van de voormalig secretaris-generaal van de NAVO eerder licht vergeten.

Ondertussen zijn we twee jaar verder en zitten we met een ongemakkelijke waarheid die ons met de neus op de feiten duwt: de EU is niet in staat om zichzelf te verdedigen. We betalen al jaren de rekening niet meer aan de NAVO en we rekenen met de blik op onze geliefde consumptiemaatschappij op de VS voor onze veiligheid. Nu Rusland toch een oorlog is begonnen in Oekraïne is die veiligheid in gevaar. Door de minste misrekening of het kleinste misverstand kan het conflict ontaarden in een totale oorlog tussen het westen en de Russische beer. Je kan je afvragen of Ursula Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, nog bij haar volle verstand is als ze publiekelijk pleit voor de toetreding van Oekraïne tot de EU. En laat de toenadering van Oekraïne tot het westen nu net de reden zijn voor Poetin om zijn duivels te ontbinden…Kort door de bocht: het enige waar Ursula klaar voor is, is haar volgende restaurantbezoek. Wereldpolitiek is geen kleurboekje. En wat te denken van Guy Verhofstadt die na de bezetting van de Krim vrolijk wat olie op het vuur ging gooien in Oekraïne? Europa creëerde verwachtingen die het niet kon inlossen en nu zitten we met de gebakken peren.

Naar eerder slechte gewoonte hinken we op twee benen: enerzijds Rusland veroordelen en zwaaien met sancties die weinig zoden aan de dijk brengen en anderzijds solidariteit betonen met hulpgoederen, opvang en zelfs wapens. Gevaarlijk spelletje voor een militaire dwerg die nota bene dagdagelijks voor 600 miljoen euro gas importeert vanuit Rusland. Blijft de vraag: wat kan Europa doen? Om te beginnen eens goed nadenken hoe we kunnen uitgroeien tot een echte speler op het geopolitieke toneel, voor zover het nog niet te laat is uiteraard. De Duitsers hebben alvast het licht gezien en pompen 100 miljard (!!!) euro extra in de Bundeswehr. Feit is dat we er deze keer niet gaan komen met Kumbaya te rammelen op een slecht gestemde gitaar aan de Europese stadhuizen die we hullen in de kleuren van de Oekraïense vlag. Europa staat oog in oog met haar eigen zwakte en helaas ook met een Russische leider die dat maar al te goed weet. En zolang er geen lid van de NAVO wordt aangevallen staat de politieman van het westen niet te springen om in te grijpen, zelfs integendeel.

Bij de Europese bevolking ontstaan nu stilaan twee kampen: zij die willen dat we Oekraïne blijven steunen zonder militaire actie en zij die Poetin een halt willen toeroepen met de militaire slagkracht van de NAVO. De mensen die tot het tweede kamp behoren, moeten wel beseffen dat hun eigen zoon of dochter naar het front gestuurd kan worden als dit uitdraait op een wereldconflict. Is er één moeder in Vlaanderen bereid om het leven van haar kind op te offeren voor de vrijheid van Oekraïne? Ik ben al een week aan het zoeken en ik heb er nog geen gevonden.

Bart Mertens