Column: Eerste Leuvense lijsttrekker is bekend

30 januari 2023 | 17u26 | Gepost door redactie
Cartoon

Buiten een reeks debatjes in een bruine kroeg voor vijf man en een spreekwoordelijke paardenkop was er nog niet veel te doen rond de gemeenteraadsverkiezingen van 2024. Daar bracht CD&V verandering in met de aankondiging dat Dirk Vansina het kopstuk wordt van de Leuvense CD&V-lijst. Geen verrassende keuze en het blijft maar de vraag of er veel witte konijnen uit de hoed worden getoverd bij de andere partijen. Toch worden het bijzondere verkiezingen want voor het eerst in de geschiedenis ben je niet meer verplicht om naar het kieshokje te trekken.

“De drive is groter dan ooit!” Met die boodschap maakte CD&V Leuven bekend dat Dirk Vansina de lijsttrekker wordt voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2024. Exit Carl Devlies dus als kopman en dat is geen onlogische keuze als je weet dat Vansina welgeteld 3.384 voorkeurstemmen kreeg en Devlies strandde op 3.110 in 2018. Dirk Vansina liet die interne zege niet liggen en riep zichzelf meteen uit tot de nieuwe nummer één van CD&V Leuven.

Geen verrassende keuze dus en voorlopig ziet het er niet naar uit dat we grote verrassingen mogen verwachten bij de andere partijen. Bij Vooruit is burgemeester Mohamed Ridouani onaantastbaar als kopman en bij Groen lijkt David Dessers in pole position te zitten, al is de kans groot dat Dessers en Lies Corneillie zichzelf zullen aankondigen als een duo van lijsttrekkers. Groen is het concept van duo’s immers nogal genegen. Bij Vlaams Belang lijkt Hagen Goyvaerts dan weer de eeuwige kopman terwijl PVDA zo goed als zeker met Line De Witte als nummer één op de lijst naar de kiezer zal trekken. Goed in het oog te houden trouwens want PVDA heeft de wind in de zeilen en zou zelfs wat stemmen kunnen weghalen bij de Leuvense socialisten. Over naar de blauwen dan maar waar Alexandra Roumans kans maakt als lijsttrekker maar net zo goed duikt er een wit konijn op. Bij Open Vld Leuven weet je het nooit, al zou een zoveelste comeback van Rik Daems wel teveel van het goede zijn. Blijft er enkel N-VA over en dat is toch een beetje een bijzonder geval gezien het verlies van kopman Lorin Parys. De politieke logica zou federaal parlementslid Katrien Houtmeyers -2.194 voorkeurstemmen in 2018 - aanduiden als lijsttrekker maar fractieleider Zeger Debyser (1.335 voorkeurstemmen in 2018) ziet voor zichzelf wel een rol als kopman. Zal hij Ridouani kunnen onttronen als Leuvens burgemeester? De kans is klein, hoewel N-VA en Vooruit steeds dichter naar elkaar toegroeiden in de verkiezingsresultaten.

Feit is dat het in Leuven niet de moeder van de verkiezingen gaat worden in 2024. Wat de verkiezingen wel gaan worden, is helemaal anders. De stemplicht verdwijnt immers en het is maar de vraag welke invloed die verandering zal hebben op de opkomst. Ook de manier waarop de burgemeester wordt aangeduid, ondergaat een metamorfose. De kandidaat met het hoogste aantal voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie krijgt automatisch de sjerp. Verder krijgt de grootste lijst 14 dagen het exclusieve initiatief om een coalitie te vormen. Dat zou geheime voorakkoorden in de politieke coulissen moeten voorkomen. Tot slot verdwijnt ook de invloed van de lijststem wat dan weer de rol van een goede plaats op de lijst minder belangrijk maakt. Conclusie? Lang leve de voorkeurstemmen!

Bart Mertens

Lees meer over