COLUMN: de tragedie van Leuven Bad

1 maart 2022 | 13u47 | Gepost door passepartoutle…
Cartoon Leuven Bad

12,3 miljoen euro…Dat is het prijskaartje voor de heraanleg van de Leuvense Vaartkom, inclusief zwemvijver voor 70 (!) zwemmers die zich als een vis in het water kunnen voelen tussen de waterplanten. Je kan je de vraag stellen of die zwemzone een meerwaarde is…

20.000 m² of drie voetbalvelden…zo groot is het publiek domein in de Vaartkom dat de stad Leuven wil vernieuwen tot een unieke plek om te flaneren, te ontmoeten en te genieten van groen en water. Geen kleine oppervlakte en het stond in de sterren geschreven dat het een stevige duit zou kosten. Niet getreurd, Leuven heeft veel duiten en is niet te beroerd om die uit te geven aan een prestigeproject meer of minder. Leuven moet en zal schitteren op de wereldkaart, bij voorkeur naast steden zoals Kopenhagen en Amsterdam. De hoge ambities resulteerden trouwens al in meerdere prijzen voor de stad Leuven. Nu moeten we er wel aan toevoegen dat die bekroningen vaak betrekking hebben op uitgesproken ambities en het te volgen pad, de aanpak zeg maar. Niets mis mee maar op gerealiseerde resultaten, inzake CO2-uitstoot bijvoorbeeld, is het vaak nog wachten.

In die zin is het niet verwonderlijk dat Leuven Bad werd bijgestuurd. Geen energieverslindende zwemkom voor zomers waterplezier maar een door waterplanten natuurlijke gezuiverde zwemzone. Past marketinggewijs vaneigens beter in de klimaatambities. Per keer zouden een 70-tal zwemmers in het water kunnen duiken. “Het zal voelen alsof je tussen de planten zwemt”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit). Slechts één boodschap aan de geestelijke vader van Leuven Bad: we hebben dat niet nodig. Wat Leuven wel nodig heeft, is meer zwemwater voor gezinnen en voor sportclubs. En als het dan toch prestigieus moet zijn, bouw dan een Olympisch zwembad zodat je WK’s en BK’s naar de stad kan halen.

Ook de oppositie heeft bedenkingen. Zo stelt Alexandra Roumans (Open Vld) zich net zoals veel buurtbewoners vragen bij de noodzaak van de zwemzone. “Mo-Plage is niet meer dan een prestigeproject met een oplopend kostenplaatje: van 5 miljoen euro naar 11 en nu al 12,3 miljoen euro. Bovendien is er van echte burgerparticipatie geen sprake. Herbekijk de prioriteiten!” Ook N-VA is kritisch, al zien ze ook goede elementen. “Ja voor meer groen en inspraak, neen tegen zwemvijver en het prijskaartje van 12,3 miljoen euro”, klinkt het. “De heraanleg van de Tervuursestraat, de Kapucijnenvoer en de Brabançonnestraat werd uitgesteld wegens geen budget. Hetzelfde verhaal voor de balsportenhal in Heverlee en de renovatie van de verouderde sporthal in de Rijschoolstraat. Maar voor dit project kan het bestuur het prijskaartje zomaar verhogen met een grove 7 miljoen euro.” Conclusie van het verhaal: In de Vaartkom kan er altijd iets meer, zelfs als het overbodig is en het waarom daarvan blijft -tot op heden- een mysterie. Uiterst benieuwd of ze vanuit Kopenhagen of Amsterdam eens komen zwemmen in de Leuvense Vaart.

Bart Mertens