Zwerfkat in Leuven zit met de handen in het haar Dringend op zoek naar opvanggezinnen en financiële middelen

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Tijdens de eerste 6 maanden van dit jaar is Zwerfkat in Leuven vzw al voor 177 katjes in de bres gesprongen. Ter vergelijking: in het hele jaar 2015 nam de vzw het op voor 222 katjes. Daarenboven zorgt de vereniging voor voedermama’s en -papa’s die bijna 300 buitenkatjes voeding en beschutting geven.

Sabine Bovend’aerde van Zwerfkat in Leuven: “We beseffen dat onze vereniging elk jaar bekender wordt en dit betekent dat we meer oproepen krijgen. Dat het kittenseizoen is losgebarsten, is ook duidelijk. Maar uit gesprekken met andere opvangen over heel het land blijkt dat ook zij dit jaar met een uitzonderlijk hoog aantal gedumpte en verdwaalde katten en kittens te maken hebben. Dat we een redelijk zachte winter hebben gehad, kan ook wel meespelen. Kittens die vanaf september 2014 geboren zijn en weggegeven worden, moeten voortaan ook door particulieren verplicht gesteriliseerd, gechipt en geregistreerd worden. Worden ze daardoor nu sneller achtergelaten?”

Verschillende opvangen in Vlaanderen hebben al een noodoproep geplaatst omdat ze het zowel op menselijk vlak als financieel niet meer aankunnen. Ook bij ZIL vzw staat het water aan de lippen.  Alle opvanggezinnen zitten overvol met opvangkatjes en de facturen van dierenartsen blijven maar binnenstromen. Daarenboven zijn de meeste opvangkatjes ziek bij aankomst en hebben ze dus extra medicatie nodig. En dan spreken we nog niet over de prijs van het eten om al die mondjes te vullen en het materiaal om ze op te vangen.

“Het eten voor de zwervertjes verzamelen we in verschillende winkels, waaronder bij Tom&Co Kessel-Lo die momenteel deelneemt aan de twee weken durende actie ‘Eetkommen voor het Hart’. Tot en met 13 juli kunnen mensen ons daar nog elke dag tussen 9 en 18 uur komen steunen door voeding aan te kopen en aan ons te doneren of door een centje in onze spaarpot te steken.”

“De inkomsten van eetdagen, een fuif, verkoopstandjes, adoptiegeld, lidgeld en giften dekken slechts een deel van de kosten dus ook op dat vlak blijft het alle hens aan dek. In 2015 bedroegen onze kosten meer dan 35.000 euro. Gezien we nu al bijna aan hetzelfde aantal katjes zitten op een half jaar tijd zal de eindrekening dit jaar waarschijnlijk hoger dan 50.000 euro zijn.  Een hele grote pot geld is dus nog nodig! En daarom roepen we de mensen op om onze vereniging te blijven steunen.”

Opvanggezinnen en adoptanten kunnen zich aanmelden via info@zwerfkatinleuven.  Donaties zijn altijd welkom op BE71 9731 3317 4869. Elk centje telt!

Voor meer informatie: www.zwerfkatinleuven.be

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans