Zwerfkat in Leuven niet te spreken over voorstel rond Cat-ID

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Er ligt momenteel een voorstel op tafel waardoor de gegevens van gechipte en geregistreerde katten in de toekomst moeten overgezet worden naar een nieuwe, centrale database: CAT-ID. Net als 33 andere asielen/kattenopvangen is Zwerfkat in Leuven niet te spreken over het voorstel. Samen kropen ze in hun pen om hun ongenoegen te uiten.

“We begrijpen niet waarom alles zo moeilijk moet verlopen, terwijl het ook gemakkelijk kan”, zegt Sabine Bovend’aerde van Zwerfkat in Leuven. “Wij zijn altijd tevreden geweest over de werking van de ID-chips. Daarnaast hebben we veel geld – 15 euro per geregistreerde kat – betaald om ze te laten opnemen in de bestaande database. Nu, volgens het nieuwe voorstel, moeten alle gegevens overgedragen worden naar een nieuwe database, de CAT-ID. Die kostte niet alleen veel geld voor de ontwikkeling, maar zal nu nog eens een miljoen euro extra vergen voor de omzetting van de gegevens van onder andere ID-chips. Geld dat beter zou gebruikt worden voor de ondersteuning van asielen en opvangen.

Een tweede nadeel is dat de huidige ID-chips 24/24 en 7/7 beschikbaar zijn. De nieuwe database is na 20 uur niet meer bereikbaar, en laat dat nu net het moment zijn dat er veel katjes gemeld worden aangezien veel mensen dan thuiskomen van hun werk.

Een derde punt: katteneigenaars moeten via een dierenarts hun reeds geregistreerde kat opnieuw laten registreren op basis van hun identiteitskaart. De registratiekost moet gelukkig niet opnieuw betaald worden, maar een dierenarts rekent uiteraard wel een consult aan. Wij denken dus dat velen deze stap niet zullen zetten.

Nog andere nadelen: de wet laat helemaal niet toe dat personen verplicht worden om hun identiteitskaart af te geven, in dit geval voor een registratie. En hoe zit het met de gastgezinnen waar veel erkende opvangen mee samenwerken? Moeten zij allemaal van een kaartlezer voorzien worden? Ook kan de proefperiode niet meer toegepast worden met dit systeem, tenzij de partijen graag extra werk verrichten.

Wij vragen dan ook om af te zien van de nieuwe centrale database. Verhoog aub onze administratieve last niet nogmaals. De meeste kattenopvangen zijn namelijk geen klassieke gesubsidieerde asielen met personeel, maar werken met opvanggezinnen, zonder subsidies en zonder betaald personeel.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans