Zestien Leuvense scholen kamperen voor het klimaat

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Maar liefst zestien basis- en middelbare scholen doen mee met ‘Camping Zero Emissie’, een project van vzw Leuven 2030 en de stad Leuven. De scholen toveren hun speelplaats voor één nacht om tot een heuse camping waar leerlingen van 4 tot 18 jaar aan de slag gaan rond duurzaamheidsthema’s, om te leren dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen aan een leefbaar en klimaatneutraal Leuven.

Zestien Leuvense scholen – een recordaantal – schreven zich in voor de klimaatcampings. Tijdens Camping Zero Emissie engageren de scholen zich om mee te bouwen aan een duurzame en leefbare toekomst voor Leuven.

Leerrijke workshops

“Voor scholen heeft Camping Zero Emissie een grote meerwaarde, omdat zij op een unieke manier kunnen werken rond het thema duurzaamheid,” zegt Michèle Jacobs, participatiemedewerker van Leuven 2030.

Campus Redingenhof vormde op 8 mei voor de tweede keer zijn speelplaats om tot klimaatcamping. Net als vorig jaar gingen de scholieren met hun muzikale creativiteit aan de slag. Daarnaast was er ook een workshop fietsen herstellen door Velo en leerden de leerlingen hoe ze zelf tandpasta en zeep konden maken. Het eten stond ook volledig in het teken van het milieu: er werd vegetarische spaghetti gemaakt en er waren ook insectenhapjes aanwezig.

Naast Campus Redingenhof namen/nemen er nog 15 andere scholen deel: SKLO (27/03), GO! De Bron (3/05), Freinetschool de Regenboog (4/05), Vrije Middenschool Leuven (4/05), Freinetschool de Zevensprong (5/05), HDC (7/05),  Sint-Pieterscollege (7/05), VLS HDC (8/05), Paridaensinstituut (15/05), De Wijnpers (31/05), Basisschool De Ark (31/05), VBS Don Bosco Sint-Lambertus (1/06), BuSO Terbank (5/06), Miniemeninstituut (21/06) en VBS Don Bosco (21/06).

“Onze ambitie om Leuven tegen 2030 klimaatneutraal te maken, vindt gehoor bij de kinderen en jongeren. Zij zijn de toekomst van onze stad en het doet me dan ook plezier dat de klimaatcampings zo’n succes zijn”, zegt schepen van Onderwijs en Leefmilieu Mohamed Ridouani.

European Green Leaf 2018

De klimaatcampings vormen een onderdeel van de klimaatprojecten voor scholen, met het doel leerlingen te informeren en bewust te maken van de klimaatuitdaging. Tijdens de campings zetten de scholen hun engagement voor een klimaatneutraal Leuven extra in de verf. Het is dankzij dit soort trajecten, waarbij we inwoners betrekken, dat Leuven zich European Green Leaf 2018 mag noemen, een Europese erkenning voor al haar inspanningen op vlak van duurzaamheid en leefbaarheid.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans