Word stadsgids van Leuven

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Werelderfgoed en spitstechnologie, bierstad en kenniscentrum, creatief en gastvrij, Leuven heeft het allemaal. Het toerisme floreert er en dat schept nieuwe kansen voor gidsen. Vanaf september 2018 start in CVO de oranjerie een nieuwe opleiding ‘Stadsgids Leuven’.

De cursus loopt over 2 jaar, is opgezet in samenwerking met Toerisme Vlaanderen en met de Dienst Toerisme van Leuven en resulteert in de officiële Gidsenkaart van Vlaanderen. Tijdens het schooljaar 2018-2019 volg je het basisjaar gids en reisleider en proef je van het gidsen en begeleiden van reizen. Je krijgt ook een stevige introductie in toerisme, kunst, geschiedenis, natuur en landschap. We richten ons naar kandidaten met een hogere opleiding en een stevige motivatie. Meertaligheid is een belangrijke troef. Met het getuigschrift van het basisjaar kan je dan in het schooljaar 2019-2020 de specialisatie Stadsgids Leuven aanvatten. Specialisten maken je wegwijs in de geschiedenis van Leuven en omstreken, het religieus en universitair erfgoed, de architectuur en stadsontwikkeling, de innovatie en de toekomst, de muziek en het bier en andere toeristische troeven van de stad. Tegelijk oefen je communicatie- en verteltechnieken. Sluitstuk is de originele gidsbeurt die je zelf ontwikkelt en voor de jury brengt.

De opleiding wordt georganiseerd door CVO de oranjerie (www.deoranjerie.be) en vindt plaats in Aarschot en Leuven. Uiteraard ga je dikwijls het terrein op. De individuele begeleiding, de realisatie van persoonlijke interesses en de vele praktische modules zijn belangrijke troeven in de opleidingen. Om dit mogelijk te maken is het aantal cursisten per jaar beperkt.

Eens het basisjaar achter de rug is, kan je ook kiezen voor andere specialisaties zoals Reisleider Vlaanderen, Wallonië en Brussel of Europa en Verre Bestemmingen of Regiogids Hageland of Museumgids.

Inlichtingen en inschrijvingen: www.deoranjerie.be/gids-en-reisleider of via Isabelle Bataille (isabelle.bataille@deoranjerie.be) of Jan Raymaekers (Johan.raymaekers@deoranjerie.be)

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans