Welkom in de les ‘democratie voor beginners’

Kirsten Bosmans
12 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Het is begonnen aan een keukentafel maar waar zal het eindigen? Anuna De Wever en Kyra Gantois hadden nooit durven dromen dat hun ideetje zou uitgroeien tot een nationaal jongerenprotest. Driewerf hoera voor hun vastberadenheid maar het is nu stilaan tijd om terug te keren naar de schoolbanken.

Donderdag na donderdag, en soms ook al eens vrijdag… Het komt blijkbaar niet aan op een dagje meer brossen voor de bossen. Anuna De Wever ziet er geen graten in om week na week duizenden jongeren mee de straat op te sleuren. Eerst het klimaat redden en studeren doen we later wel een keer. !!! Naar eigen zeggen is Anuna teleurgesteld omdat er nog geen maatregelen op de tafel liggen bij de politici. Terechte teleurstelling maar misschien moeten ze op de school van Anuna eens een les ‘Belgische democratie voor beginners’ organiseren, bij voorkeur niet op een donderdag. In ons politiek systeem los je een probleem van die grootorde niet op in zeven weken tijd. De boodschap is ondertussen duidelijk en politici die het nu nog niet begrepen hebben zullen het nooit begrijpen. Anuna kan op haar twee oren slapen: de programma’s van de politieke partijen zullen bol staan van de klimaatvoorstellen. Het heeft geen zin om nog maandenlang afwezig te blijven op school op ‘donderdag brosdag’. Ondergetekende is niet de enige die er zo over denkt. Zo liet de Antwerpse schepen van Onderwijs Jinnih Beels (sp.a) zopas nog het volgende optekenen: “De eerste betoging vond ik fantastisch. De tweede betoging ook, maar dan was het signaal wel gegeven. Ik vind niet dat wij spijbelende jongeren moeten aanmoedigen.” Wijze woorden. Vijf minuten politieke moed, heet dat dan. De Leuvense schepen van Onderwijs Lalynn Wadera (sp.a) – en zeker ook minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)- mag er een voorbeeld aan nemen.

Groen zal het trouwens niet zo graag horen, maar het is wel dankzij mini-ster Anuna dat er een draagvlak is voor klimaatmaatregelen. Groen gaf jarenlang de assists maar Anuna en Kyra maken de goals. Of de wedstrijd gewonnen wordt, valt nog af te wachten. Bedrijven rollen alvast over elkaar heen met milieuprojecten. AB InBev geeft de ‘verloren alcohol’ uit Leffe Blond 0,0% en Jupiler 0,0% bijvoorbeeld een tweede leven als biobrandstof, maar zou AB InBev – en in het verlengde daarvan de rest van de industrie – even enthousiast zijn over een CO2-taks? In Nederland, waar er al een ontwerpakkoord is in de klimaatstrijd, is zo’n heffing zelfs nooit ernstig besproken. Het werd een boetesysteem voor bedrijven die geen sterke ‘duurzaamheidsplannen’ kunnen voorleggen. Meer zelfs, een bedrijf dat ambitieuze ‘intenties’ voorlegt, maakt aanspraak op subsidies. Of ook: de industrie heeft goed voor zichzelf gezorgd aan de Nederlandse klimaattafels. Of ze ook goed voor het klimaat gaat zorgen, is nog maar de vraag. Anderzijds loop je met een CO2-heffing wel het risico dat de industrie naar het buitenland vertrekt. Uiterst benieuwd hoe de toekomstige klimaatminister zal omgaan met dergelijke vraagstukken. Het zou best kunnen dat Anuna haar carrière als klimaatactiviste vlotjes kan hervatten na 26 mei maar laat dat vooral een zorg zijn voor na de examens.

Bart Mertens

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans