“We moeten trotser zijn op onze stad”

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

“We moeten trotser zijn op onze prachtige stad. Dat Leuven adembenemend mooi is, kan je van op een paar uitkijkpunten rond de stad ervaren. Alleen zijn die punten daar vaak niet op ingericht. Wij stellen een netwerk van uitkijkpunten voor met een moderne architectuur van de hand van Leuvense architecten: de bakens van Leuven. Zo kan de Leuvenaar in alle comfort over zijn stad uitkijken en geven we Leuven een extra toeristische attractie,” zeggen Lorin Parys en Tine Eerlingen van N-VA Leuven.

Als je vandaag van op de Keizersberg Leuven wil bewonderen, bots je op een aantal hekken die het zicht belemmeren. Parys en Eerlingen: “De stad heeft voor de restauratie van de 13de-eeuwse burchtmuur en het Mariabeeld een dossier ingediend bij Onroerend Erfgoed. Dat is goed en het is wachten op de nodige subsidies. Maar wij gaan een stap verder en willen deze restauratie graag combineren met een modern uitkijkpunt. Denk maar aan het glazen balkon van de Sint-Romboutstoren in Mechelen of de bekende Vlooybergtrap in Tielt-Winge. Op die manier combineren we het uitzicht over onze eeuwenoude stad met springlevende architectuur van Leuvense creatievelingen.”

“Maar we stoppen niet op de Keizersberg. We willen een gordel maken rond onze stad met allemaal bakens die getuigen van de pracht van onze stad en de creativiteit van onze inwoners. De getuigenheuvels lijken ons daar een goed uitgangspunt voor. Op die manier kunnen de Bakens van Leuven ook uitgroeien tot een veelgebruikte fietsroute,” zeggen de N-VA’ers.

Leuven is omringd door zogenaamde getuigenheuvels. Het gaat over de Roeselberg, Kesselberg-Chartreuzenberg, Schoolbergen, Loberg en de Predikherenberg. Het zijn allemaal Hagelandse heuvels. De heuvels stammen uit het mioceen, een tijdperk in de geologische tijdschaal dat duurde van 23 tot 5,3 miljoen jaar geleden. In die periode werd het noorden van België regelmatig overspoeld door de Diestiaanzee. Tijdens de vorming van de Alpen (vanaf 5 miljoen jaar geleden) werd de bodem langzaam naar boven getild waardoor de zee zich terugtrok. De zandbanken kwamen dus permanent boven water te liggen. Wind en regen spoelden de zachtere zandlagen weg, alleen de harde ijzerzandstenen delen bleven over. Hierdoor ontstonden de getuigenheuvels: de getuigen van het bestaan van de Diestiaanzee.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans